A Nővéremnél, és Törpirinél nemigen ismerek „paradicsomleves imádóbb” emberkéket. Ezzel nincs is semmi baj, hiszen én is nagy hódolója vagyok a paradicsomos ételeknek. Nem meglepő tehát, hogy ilyesfajta étket elég sűrűn, és elég nagy mennyiségben kell gyártanunk. A hagyományos magyar fűszerezés óceánjából néhanapján áthajózunk a talján ízek tengerébe. Így tettünk ezúttal is.
Hozzávalók:
-360 g paradicsomsűrítmény (természetesen készíthetjük „friss” paradicsomból is)
-1 nagy fej vöröshagyma
-3 gerezd fokhagyma
-Levesbetétnek betűtészta, esetleg rizs
-A rántáshoz olaj, illetve finomliszt (kb. 2 evőkanál)
-Sajt
Az olajból és a lisztből készítsünk zsemleszínű rántást, és kissé pirítsuk meg. Ekkor öntsük rá a paradicsompürét, keverjük el, és engedjük fel vízzel. A vöröshagymát tisztítva, egészben adjuk hozzá a levesünkhöz, a fokhagymát pedig apróra vágva, vagy áttörve. Ha kedvünk tartja, főzhetünk bele megtisztított zellert is. Ízesítsük sóval, borssal, és cukorral. Amikor a levesünk felforrt, szórjuk meg bazsalikommal, oregánóval, és egy csipet rozmaringgal is. Nem maradt más dolgunk, mint –vagy a levesben, vagy külön- megfőzni a tésztát, esetleg rizst, és utolsó mozzanatként a fűszerek segítségével beállítani a végső ízvilágot.
Abban az esetben, ha paradicsomból készítjük és nem sűrítményből, akkor a következőképp járjunk el: a paradicsomokat mossuk meg, csumázzuk ki. Negyedeljük őket, és vízzel felengedve a vöröshagymával, zellerrel, fokhagymával főzzük puhára. A puhulás után vegyük ki a zöldségeket, és botmixer segítségével pépesítsük a levest, majd az elkészített zsemleszínű rántással sűrítsük be. Forraljuk ki, a fűszerek segítségével ízesítsük, majd szűrjük át, hogyha nem szeretnénk héjdarabkákkal találkozni. Abban az esetben, ha ez nem zavar minket, természetesen a „szűrést” ki is hagyhatjuk.
Tálaláskor megszórhatjuk reszelt sajttal, vagy épp kevés olajon pirított kenyérkockákkal is.
Bármilyen módon készítsük, az ízorgia nem marad el!
Jó étvágyat hozzá!
Ti mondtátok