Hatalmas közhely, hogy az idő rohan, sebesebben száguld, mint egy gyorsvonat. Mintha csak tegnap lett volna, mégis több mint egy éve már, hogy hazaértem egy hónapos ausztriai kiruccanásomról. Egy iskolai pályázat megnyerése révén lehetőségem nyílt az 5 csillagos Hotel Klosterbräu-ban dolgozni. Akadtak nehézségek persze, de abszolút pozitívan emlékszem vissza erre az időszakra, hatalmas élménnyel gazdagodtam. Bár a szálloda osztrák, a konyhai dolgozók között mindenféle szerzet akadt, de osztrák egy se. Derék szomszédaink konyhája nem mondható gasztronómiai nagyhatalomnak (és akkor még finom voltam), mégis akadtak ételek, amelyek egyszerűségükkel, és ízükkel belopták magukat a szívembe. Ilyen a Käsespätzle is, ami szabad fordításban „sajtos nokedli”.
Hozzávalók a galuskához:
-50 dkg liszt
-3 db tojás
-Kb. 3-4 dl víz
-Só, bors, őrölt szerecsendió
Egyéb hozzávalók:
-1 fej vöröshagyma
-2 dl tejszín
-30 dkg sajt
-Kevés vaj
Egy lábosban forraljunk sós vizet. A megadott hozzávalók felhasználásával készítsük el a galuskatésztát, majd szaggassuk bele szaggató segítségével a vízbe. Pár pillanat alatt-amint a galuskák feljönnek a víz tetejére-már, készre is fő. Szűrjük, és öblítsük le hideg vízzel, majd kevés olajon forgassuk át.
Az apróra vágott vöröshagymát dinszteljük meg vajon, majd dobjuk rá a már előzőleg elkészített galuskát. Pár pillanatig pirítsuk így, aztán jöhet rá a tejszín, és a reszelt sajt is. Ízesítsük sóval, borssal, szórjuk meg petrezselyemmel. Amikor a sajt elolvadt, és az ételünk elérte a kellő hőfokot, már el is készült!
Ha lehet, akkor adagonként külön-külön, mindig frissen üssük össze a Käsespätzle-t! Tálalásnál a tetejét hintsük meg sült hagymával, vagy pirított szalonnakockákkal!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ti mondtátok