Mint ahogy az a bevezetőcikkből kiderült, a Dunántúlról származom, Zala megyéből. Egy éve, mióta Szegeden élek, szembesültem azzal, hogy egy országon belül is milyen nagy különbségek lehetnek az egyes tájegységek között nyelvezetében, hagyományaiban, az emberek mentalitását illetően és természetesen gasztronómiáját tekintve. Míg Szeged többek között a halról és paprikájáról híres, addig mi, zalaiak a burgonyás, hagymás, illetve tejfölös ételekben vagyunk otthon. Erre egy tájékozottabb ember azonnal rávágná, hogy ezt mindenki tudja, nincs ebben semmi különös. Én sem hittem, hogy ennyire meg tud lepni egy alföldön nevelkedett embert pár dunántúli fogás, és természetesen fordítva is előfordult már nem egyszer.
Említettem hát, hogy ha krumpli, akkor Zala, ha Zala, akkor krumpli. Bár nem a legkönnyedebb és legdiétásabb alapanyag, így aki szívesen fogyasztja a göcseji, vasi, zalai tájételeket, az kútba dobhatja a fogyókúráját. Viszont úgy gondolom amit ki lehet hozni a burgonyából, azt mi megtettük : a szokásos főtt, sült, párolt, tört, pürésített formákon túl olyan ételek alapanyaga, mint a dödölle és a krumpli prósza, valamint népszerű a rétesbe való felhasználás is.
Ejtenék pár szót a híres neves dödölléről, ami személyes kedvencem és a legtöbb szegedi ismerősnek is elnyerte a tetszését ez a roppant egyszerű, olcsó, de annál változatosabb étel. Alapvetően a „szegények eledelének” tartották, hiszen könnyen hozzá lehet jutni, nem igényel különleges eszközöket az elkészítése, laktató és kiadós. Ám egy kis fantáziával akár egész különleges ételt készíthetünk, pl ha köretként alkalmazzuk vadpörkölt mellé egy kis áfonyadzsemmel. Ha viszont pénz szűkében vagyunk és egy gyors finomságra vágyunk, tejföllel, savanyúsággal, pirítva is tálalhatjuk.
A prósza ehhez hasonlóan egyszerű és kevés alapanyagot igénylő táplálék, bár hasonló fogások ismertek szerte az országban, megyénként más-más néven. Az igazi göcseji krumpli prósza kefirrel (a régi receptekben aludttejjel) készül és tejföllel, sajttal tálalva fogyasztják.
Remélem szolgáltam némi újdonsággal olvasóinknak, későbbi posztban találhattok majd dödölle és prószarecepteket és mesélek a répalevesről, ami kizárólag a Vas és Zala megyében termő savanyú répából készül.
Addig is krumpliban gazdag, kellemes főzőcskét kívánok minden kedves olvasónknak!:)
Ti mondtátok