A töltött káposzta-más néven szárma, vagy takart- a magyar konyha egyik tradicionális étele. Ebből a tipikusan őszi-téli étekből nem lehet keveset készíteni. Köszönhető ez annak, hogy több napon át eltartható, sőt minél többször melegítjük újra, annál finomabb. Hagyományos karácsonyi fogás, mely disznótorok alkalmával is gyakran kerül terítékre. A töltött káposzta a 18. században, török hatásra terjedt el nálunk. A sok rossz mellé tehát kaptunk valami jót is derék félholdas „barátainktól”.
Mindegy, hogy ünnepi vagy hétköznapi alkalomra készítjük, a következő hozzávalókra lesz szükségünk:
- 1,5 kg darált sertéshús
- 2 kg savanyú káposzta
- 1kg savanyú káposzta-levél
- 5dl tejföl
- 2db tojás
- 20 dkg rizs
- 2 közepes fej vöröshagyma, pár gerezd fokhagyma
- 15 dkg füstölt szalonna
- 1 nagyobb db paradicsom
- Só, bors, majoránna, őrölt kömény
Első dolgunk, hogy összeállítsuk a tölteléket: hozzáadjuk a darált húshoz a sót, borsot, majoránnát, fűszerpaprikát, a félig megfőzött rizst, a tojásokat, valamint a zsiradékon megdinsztelt, apróra vágott vöröshagymát illetve fokhagymát. Töltelékünket kézzel alaposan összedolgozzuk, ezután a savanyított káposztalevelekbe töltjük úgy, hogy egy-egy gombócnyi tölteléket helyezünk el rajtuk, majd két végüket betűrve felgöngyöljük a leveleket.
Ezek után kiolvasztjuk a kis kockákra darabolt füstölt szalonnát, majd rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát és megdinszteljük. Ha keveselljük a szalonnából kisült zsírt, akkor pótoljuk sertészsírral. A szintén kockára vágott paradicsomot hozzáadjuk a készülő pörköltalapunkhoz. Amint a paradicsom szétfő, az áttört fokhagyma is a helyére kerül. Majd lehúzzuk a tűzről és fűszerpaprikával hintjük meg, elkeverjük, kevés vízzel öntjük fel, és visszahelyezzük a gázra. Fogjuk a kimosott savanyú káposzta felét, az edényünkbe szórjuk. Szépen sorba rendezve lefektetjük a megtöltött káposztaleveleket, tetejét megszórjuk a maradék savanyú káposztával. Felengedjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és lassú tűzön készre főzzük. Ha kész, a tölteléket kivesszük, és vagy zsemleszínű rántással, vagy tejfölös habarással besűrítjük. Ha a rántást választjuk, akkor tejföllel is dúsítsuk az ételt. Ezután nincs más dolgunk, mint tálalni: a töltött káposztát az aprókáposztával együtt, tejföllel meglocsolva, esetleg kaporral díszítve tesszük az asztalra.
Jó étvágyat kívánok!
Ti mondtátok