A jó öreg pulykát apa kivételével mindenki szereti, noha nem annyira, mint a csirke-, sertés-, vagy épp marhahúst. Viszonylag ritkán kerül terítékre nálunk, főképp ünnepekkor. Ám természetesen nem csak karácsonyi étkeket lehet gyártani ebből a szárnyasból, a szürke hétköznapokat is megfűszerezhetjük vele. Egy rozmaringos, tejszínes pulykaragu ebédre, vagy vacsorára? Ugye, hogy nem hangzik rosszul!
Hozzávalók:
-1 kg bőr és csont nélküli pulykamell
-3 dl tejszín
-30 dkg gomba (én e nélkül készítettem legutóbb, így is, úgy is nagyon finom! )
-1 fej vöröshagyma
-Só, bors, petrezselyemzöld, őrölt rozmaring, liszt
A pulykamellet kockázzuk fel, vagy vágjuk csíkokra. Kevés zsiradékon dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát, majd dobjuk rá a kényünk- kedvünk szerint feldarabolt husikat. Erős tűzön hirtelen pirítsuk meg, majd sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg az őrölt rozmaringgal. A megmosott, cikkekre vágott gombát hozzáadjuk, lepirítjuk. Mehet bele az összevágott petrezselyemzöldje is. Egy kevés lisztet hozzáadva sűrítjük, majd a tejszínnel felöntve készre pároljuk.
Köretként párolt rizst, vagy akár egy könnyű zöldségfelfújtat is adhatunk. Jómagam kis túlzással ötvöztem a kettőt, és zöldséges rizzsel tálaltam. Párolt rizs készítése: a rizst olajban felforrósítjuk, majd felöntjük a súlyának megfelelő kb. 2x-es mennyiségű forró vízzel. Sózzuk, majd fedővel letakarva sütőben készre pároljuk. Petrezselyemzöldjével díszíthetjük.
A pulykamellből számos étel kreálható. Süthetjük magában, megtűzdelve (füstölt szalonnával, fokhagymával, mandulával, szegfűszeggel, aszalt gyümölcsökkel) töltve, vagy egészben. A legkülönfélébb bundázási eljárásokkal íncsiklandozó bő zsírban sülteket alkothatunk belőle. Bárhogy döntsünk is, a pulykából készült ételek rendkívül finomak, egészségesek, és számtalan elkészítési móddal kecsegtetnek. Ne várjunk hát az ünnepekig a pulykafogyasztással!
Jó étvágyat kívánok!
Ti mondtátok