Ti szeretitek az olasz nyelvet? Mert én igen. Tanultam is 2 évig, vagy inkább tanították. Na és az itáliai ételeket kedvelitek? Az én válaszom erre is egy határozott igen. Spaghetti aglio, e olio. Magyarul fokhagymás spagetti. Így már messze nem annyira dallamos, de az íze az még mindig perfetto!
Hozzávalók:
-500g spagetti tészta
-5-6 gerezd fokhagyma
-1 dl olaj
-Egy kevés só, bors, petrezselyemlevél
-1 teáskanál tört chili
Sós, kissé olajos vízben főzzük al dente állagúra a tésztánkat. Amíg a spagettink készül, hevítsük fel serpenyőben az olajat, dobjuk bele a vékonyan felszeletelt fokhagymát, valamint a chilit (helyettesíthetjük erős paprikával is). Nagyon vigyázzunk rá, hogy se a fokhagyma, se a chili ne égjen oda. Ilyenkor ízlés dolga, hogy teszünk-e bele finomra vágott petrezselyemzöldet, vagy sem, én szórtam bele egy keveset. Ezután a dinsztelt fokhagymához öntsünk 2 dl félretett főzővizet. Az időközben megfőtt tésztát leszűrjük, és összekeverjük az olajos- fokhagymás-chilis „szósszal”. Ha szükségesnek érezzük, akkor sózzuk és borsozzuk meg kissé. A tetejét megszórjuk egy kevés reszelt sajttal, esetleg petrezselyemmel és már kész is!
Akinek esetleg kissé száraz lenne ez az alap változat, az gazdagítsa bátran tejföllel, vagy kockákra vágott paradicsommal. Percek alatt az asztalra varázsolható, és igazán finom!
Jó étvágyat hozzá!
Ti mondtátok