Minap rábukkantam egy versenyre, melyet az egyik legnagyobb és legnépszerűbb recepteket gyűjtő oldal hirdetett. Ennek apropóján alkottuk meg Fodrival életünk első közös kuglófját, mely nagy örömünkre roppant jól sikerült.
Hozzávalóink:
- 70 dkg liszt
- 50 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliáscukor
- 7 db tojás
- kb 2 dl tej
- 2 csomag sütőpor
- 25 dkg Rama sütőmargarin
- egy evőkanál olaj
- kis üveg Cherry Brandy aroma
- egy tábla ét- és egy tábla tejcsokoládé
- egy üveg meggybefőtt
Egy nagy keverőtálban összekeverjük a lisztet a sütőporral. A meggyet meglocsoljuk a Brandy aroma felével és hagyjuk ázni. Mindkét tábla csokoládé felét apró darabokra vágjuk, majd félretesszük. Egy másikba beleütjük a tojásokat, a kistálycukorral, a vaníliáscukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, az olajat, margarint és az aroma másik felét. Csomómentesre keverjük. Ezután fokozatosan hozzáadagoljuk a liszthez a masszánkat, folyamatos keverés mellett. Jól elkeverjük, ha túl sűrű, kevés tejjel lazíthatjuk. Beleforgatjuk a csokidarabokat, majd ha jó állagúnak ítéljük a tésztát, vajazott-lisztezett, nagy méretű kuglófformába töltjük a tészta felét, óvatosan beleszórjuk a meggyeket, majd ráöntjük a másik felét is. Elkezdjük sütni közepes hőfokon. 20-25 percig semmiképp se nyissuk ki a sütő ajtaját. Kb. 40-60 perc sütési idő kell neki, de tűpróbával ellenőrizzük időnként. Ha megsült, hagyjuk kicsit hűlni, majd kivesszük a formából. A maradék csokit vízgőz felett, kevés vajjal felolvasztjuk, majd a kész kuglófunkra borítjuk (nem kell teljesen ellepnie). Végül meggyel díszítjük.
Ti mondtátok