Fényárban úsznak a kirakatok, a tereket árusok foglalják el, karácsonyi vásárok amerre a szem ellát, forralt bor illata lengi be a hideg levegőt…egy szóval itt a karácsonyi őrület. Ilyenkor nem csak a hangulat különleges, hanem az ételeknek is kicsit annak kell lenniük. Családunk karácsonyi ételkínálata egy kapros túrós csuszával kísért harcsapaprikással kezdődött, majd egy borlevessel folytatódik. De ne aggódjatok, van itt még a tarsolyban egy s más…
Hozzávalók:
-2 üveg félédes, vagy édes fehérbor
-8 tojássárgája
-6 dl víz
-1 kis narancs leve
-Őrölt fahéj, pár szem szegfűszeg, pici citromlé
-8 evőkanál cukor
-Levesbetétnek mazsola
A betétnek szánt mazsolát áztassuk be egy kevés borba. A tojásokat válasszuk szét, majd a sárgáját a cukorral keverjük habosra. Ezt követően öntsük egy lábosba a bort, a vizet, és fűszerezzük őrölt fahéjjal, szegfűszeggel, a narancs levével, valamint egy kevéske citromlével. Hevítsük forrásig, majd folytonos keverés mellett adjuk hozzá a cukros-tojásos masszát, és így főzzük tovább. Ha szükségesnek érezzük utánízesítünk, majd átszűrjük a borlevesünket. Ezután beleszórjuk a beáztatott mazsolákat is.
Tetejét díszíthetjük tejszínhabbal, valamint őrölt fahéjjal és kis tálkákba téve azonnal, frissen tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ti mondtátok