A karácsonyi menühöz hozzátartozik a pulyka valamilyen formában. Idén Fodri és én is aszalt szilvás pulykát készítettünk a családnak- Ő Szegeden, én pedig itt Zalaegerszegen.
Szükségünk lesz egy kiló pulyka combhoz:
- 200 g aszalt szilva
- valamilyen fűszerkeverék ízlés szerint (én szárnyas fűszerkeveréket használtam, de természetesen ízléstől függően variálhatjuk. a bolti keverékekkel nem lőhetünk mellé)
A filézett pulykacombokat a sütés előtti napon bepácoljuk: kis üregeket vágva a húsba helyezzük a szilvákat, majd mindkét oldalát alaposan befűszerezzük. Egy éjszakát pihen a hűtőben.
Másnap nagyobb méretű jénai edényt kizsírozunk, majd beletesszük a combokat. Kevés vizet öntünk alá, ezután lefedve, közepes hőfokon elkezdjük sütni. Időnként ellenőrizzük, néha megfordítjuk a húsokat. Mikor már puha (kb. egy óra alatt puhul készre, de függ a sütőnk teljesítményétől), fedő nélkül tovább sütjük, hogy szép pirosra piruljon.
Burgonyapürével tálaljuk, melyet a következőképp készítünk: a krumplit megtisztítjuk, kockákra vágva sós, babérleveles vízben megfőzzük. Ezután áttörjük, sóval, kevés borssal ízesítjük, valamint olvasztott vajat, és tejet adunk hozzá. Csomómentesre keverjük, és már kész is. Tejszínnel gazdagítva is nagyon finom.
Jó étvágyat és kellemes ünnepeket kívánunk! :)
Ti mondtátok