A napokban nem találtam a helyem a konyhában, valamire nagyon vágytam, de nem volt ötletem. Nem akartam húst, se tésztát, zöldséges ételből pedig nem jutott eszembe kedvemre való. Elsétáltam a boltig, hogy megnézzem, akad-e karfiol kifizethető áron. Nem akadt, viszont nagyon szép brokkolit találtam, igaz nem olcsón, de azonnal megszületett a fejemben az alábbi menü, melyhez szükségem volt:
- egy fej brokkolira
- tojásra ( mennyisége függ a brokkoli méretétől, meglepően sokat felvesznek a zöld rózsák)
- lisztre
- zsemlemorzsára
- szezámmagra
- burgonyára
- olajra a sütéshez
Az öntethez:
- tejfölre ( kb 200 g-ot használtam)
- ízlés szerint fokhagymára
- kaporra
Kezdetnek kikevertem a tejfölt sóval, borssal, a fokhagymával és a kaporral. Ezt hűtőbe tettem, hogy összeérjenek az ízek.
Ezután feltettem egy lábasban sós vizet, s míg felforrt, megpucoltam a krumplikat, és csinos kis hasábokra vágtam őket. A forrásban lévő vízben 5 percig főztem a megtisztított, rózsáira szedett brokkolit, majd azonnal jéghideg vízbe tettem őket, így szép élénkzöld maradt.
A burgonyát sütés előtt 4 percre mikróba tettem, így hamarabb kész és kívül ropogós, belül pedig finom omlós lesz. Míg sült a krumpli bepaníroztam a brokkolit az ismert módszerrel: liszt, tojás és végül a szezámmaggal dúsított házilag gyártott zsemlemorzsa.
Ezek után nem maradt más, mint aranybarnára sütni a brokkolit és tálalni.
Az eredmény pikáns ízkavalkád, mindenkinek szívből ajánlom!:)
Ti mondtátok