A disznóvágásnak nem csak a pálinka, a kolbásztöltés, vagy épp a sült hagymás vér, hanem az orjaleves is elengedhetetlen tartozéka. Furcsa, és kissé sajnálatos is, hogy a „malacöléssel” kapcsolatos emlékeimért bizony igen régre kell visszanyúlnom. Kisgyerekként nem egy családi disznóvágás meglehetősen aktív résztvevője voltam. Már évek óta egy sertést sem áldoztunk fel egy remekbe szabott vacsora oltárán. Legalábbis saját kezűleg nem… bezzeg a keresztanyámék! Ők idén is tartották jó szokásukat, és ezúttal egy három mázsás malackát szenderítettek jobb létre. A hús-, és kolbászadagból nekünk is csurrant cseppent valami, így nem átallottam összedobni egy orjalevest.
Hozzávalók:
-1 kg orja csont
-3 db sárgarépa
-3 db fehérrépa
-1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma
-1 zellergumó
-Levesbetétként csigatészta
Első lépésként tegyük fel a csontokat annyi vízben, amennyi ellepi őket. A vizet hevítsük forráspontig, hagyjuk pár pillanatig „lobogni”, aztán vegyük le a gázról és szűrjük le. A húsokat hideg vízzel kissé csapassuk le, majd dobjuk ismét az edényünkbe, öntsük fel újra vízzel. Sózzuk meg, pár szem egész borssal gazdagítsuk, és tegyük bele egészben a vöröshagymát. A hagymát megpucolva, illetve „héjastól” is belefőzhetjük, a döntés csak rajtunk áll.
Amíg a leves-kezdeményünk fődögél, pucoljuk meg a répát, a gyökeret, a fokhagymát, és a zellert. Negyedeljük, felezzük vagy vágjuk tetszőleges alakúra őket. A fokhagymát nyomjuk át. Úgy 1-1,5 óra főlést követően zöldségeljük be az orjalevest, fűszerezzük őrölt borssal, sóval, esetleg egy kevés ételízesítővel.
Lassú tűzön, gyöngyöző forralással főzzük tovább a levest. Ne kavargassuk, ne fedjük le, és ne forrjon túlságosan, mert akkor zavaros lesz. Ha szükséges időnként habozzuk le, illetve ellenőrizzük a zöldségek, valamint a hús puhaságát. A bezöldségelést követően 1-1,5 óra múltán készre fő az ételünk, melyből ekkor külön tálba kiszedjük a zöldségeket, illetve az orja csontokat.
Rövidke pihentetés után szűrjük át a levest, főzzünk hozzá csigatésztát.
Tálalásnál tányérba tesszük a tésztát, és a zöldségeket, valamint a húst csontostól, vagy lefejtve, kinek hogy tetszik. Ezután megöntözzük a forró lével, tetejét megszórjuk petrezselyemmel, és már neki is eshetünk!
Jó étvágyat hozzá!
Ti mondtátok