Sokáig gondolkodtunk azon, hogy vajon mivel csillapítsuk hangosan korgó gyomrunk éhségét. Addig-addig futottuk a köröket, amíg megállapodtunk egy szárnyasmáj rizottóban, mely a nevében az, a valóságban azonban csak félig. Hogyan is lehetséges ez? Úgy, hogy időközben rájöttünk, az előre betervezett májmennyiség, nem lesz elegendő. Irány hát a hentes, és egy kis sertésmájjal pótoljuk a pótolandót. Remélem, ennyi csalást el tudtok nézni nekünk.
Hozzávalók:
-50 dkg szárnyasmáj
-30 dkg rizs
-1 nagy fej vöröshagyma
-15 dkg zöldborsó
-15 dkg sajt lereszelve
Az ismert módon párolt rizst készítünk. Amíg a rizs fedő alatt puhul, addig sós vízben megfőzzük a zöldborsót. A borsót párolhatjuk vajon is, ki-ki döntse el, hogy melyik megoldás áll a szívéhez közelebb.
A májat alaposan áztassuk ki, mossuk át, majd vágjuk kockákra. Felhevített olajon dinszteljük meg a finomra aprított vöröshagymát, dobjuk rá a májat, és erős tűzön hirtelen pirítsuk le. Hintsük meg petrezselyemzölddel, sózzuk, és őrölt borssal, majoránnával fűszerezzük.
A párolt rizst, a májat, a sós vízben kifőzött (vagy vajban megpárolt) zöldborsót, illetve a reszelt sajt felét keverjük össze, ha pedig szükséges, sóval, borssal, majoránnával állítsuk be a végső ízvilágot.
Tálaláskor kisebb tálba, vagy leveses csészébe nyomkodjuk a rizottót, tányérra borítjuk, és tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Készíthetünk hozzá pecsenyelevet is melyhez szükségünk lesz:
-2 dl paradicsompürére
-3 dkg lisztre
- 2 dl vízre
- 1 dl sült zsírra
Egy lábosban zsírt olvasztunk, paradicsompürét adunk hozzá, és lassan, odafigyelve rozsdabarnára pirítjuk. Ezután megszórjuk liszttel, kicsit tovább pirítjuk, majd felöntjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk, és egy rövid ideig így forraljuk. Tálalás előtt leszűrjük, és az étellel együtt, vagy külön szervírozzuk.
Jó étvágyat kívánok!
Ti mondtátok