A nőnap a nők iránti tisztelet, és megbecsülés kifejezésének a napja. Mivel kicsiny családomban igen magasra rúg a hölgyek száma, minden évben ki kell eszelnem valami olyan meglepetést, amellyel a kedvükre tehetek. Ezúttal egy egyszerű, szerény kis nyalánksággal rukkoltam elő, amely nagy sikert aratott. Ez a kis édesség a túrógombóc, melyet vaníliamártással dobtam fel.
Hozzávalók (kb. 20 db gombóc lesz ebből a mennyiségből):
-1 kg tehéntúró
-4 db tojás
-16-18 dkg búzadara
-1 csomag vaníliás cukor
-Reszelt citromhéj
-Zsemlemorzsa
Válasszuk szét a tojásokat, a tehéntúrót borítsuk egy tálba, és villával törjük át. Adjuk hozzá a búzadarát, egy csipet sót, a vaníliás cukrot, a 4 tojássárgáját, valamint reszeljünk bele citromhéjat. Ezt a masszát keverjük össze jó alaposan, a tojásfehérjéből pedig kevés cukor hozzáadásával verjünk kemény habot. Ezt a habot óvatosan, több lépésben dolgozzuk bele a túróba, és 15-20 percre tegyük hűtőbe.
Egy nagyobbacska lábost töltsünk meg félig vízzel, hintsük meg egy csipet sóval és forraljuk fel. Amikor felforrt, vegyük ki a hűtőből a túrós masszát, és vízbe mártott kézzel formázzunk gombócokat belőle. Dobjuk bele őket a főzővízbe, és pár perc alatt el is készülnek. Amikor a túrógombócaink feljönnek az edény aljáról, mérsékeljük kissé a lángot, így a gombócok szépen megduzzadnak, és átpuhulnak majd.
Nem maradt más dolgunk, mint kevés olajon zsemlemorzsát pirítani, és a megfőtt gombócokat beleforgatni.
A vaníliamártást a sült-töltött almánál leírtak szerint készítettem el.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ti mondtátok