Már régóta terveztem valami „pogácsafélét” kreálni. Édesanyám néhanapján vásárol pár deka kolbászos pogácsát az egyik felkapott cukrászdából, és mindig megállapítjuk, hogy nekünk is kellene otthon ilyet csinálni.Addig-addig kutakodtam ebben témakörben, amíg rátaláltam Limara receptjére. Olyan jól hangzott, és olyan jól nézett ki, hogy azonnal tudtam: ez az, ami kell nekünk!
Hozzávalók:
-60 dkg finomliszt
-12 dkg zsír
-12 dkg vaj
-1 nagy pohár tejföl
-15 dkg füstölt kolbász
-1 tojás
-1 dl tej
-Só, cukor, élesztő
Első dolgunk, hogy elkészítjük a kovászt: a tejet langyosítsuk fel, morzsoljuk bele az élesztőt, szórjunk hozzá egy kevéske porcukrot, valamint annyi lisztet, hogy habverővel eldolgozva palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk. Ha ezzel megvagyunk, takarjuk le, és hagyjuk állni negyed órát, amíg a kovász térfogata megnő, vagyis felfut.
A lisztet öntsük egy tálba, adjuk hozzá a zsírt és a vajat, valamint egy kevés sót is (kb. 2 teáskanálnyit). A két tenyerünk közé véve morzsoljuk össze ezeket az alapanyagokat. A közepébe készítsünk mélyedést, ide üssük a tojást, öntsük a kovászt, és „borítsuk bele” a tejfölt. Gyúrjuk össze a tésztát, majd alá és fölé lisztezve, letakarva fél órán át pihentessük.
Amíg a tésztánk pihen, addig vágjuk apró kockákra a kolbászt. Ha letelt a fél óra, akkor vegyük ki a tésztát, nyújtsuk el ujjnyi vastagra. Szórjuk rá egyenletesen a kolbászt, majd tekerjük fel, és hajtsuk félbe. Ezután helyezzük vissza a már használt tálba, lisztezzük újra alá és fölé, majd letakarva további 2 óra hosszat hűtőben pihentetjük.
Végezetül pedig lisztezett deszkán nyújtsuk ki 1-1,5 cm vastagra, rácsozzuk be késsel a tetejét, pogácsaszaggatóval pedig szaggassuk ki. Tegyük a pogácsákat sütőpapírral bélelt, vagy zsírral és egy kevés liszttel kihintett tepsibe, majd kenjük meg felvert tojással őket. Közepes lángon, 15-20 perc alatt süssük szép pirosra.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ti mondtátok