Kedvelem a mákot. Édesanyám, illetve nagymamám pedig egyenesen rajonganak érte. Nem különösebben számít nekik, hogy miként van elkészítve, a véleményük mindig ugyanaz: amihez mák szükségeltetik, az rossz étel nem lehet! A tegnapi napon sikeres diétás szakács vizsgát tettem, emiatt pedig meg akartam lepni valamivel a kis családom. A tanulási kötelezettségeimre oly gyakran figyelmeztető szülői szavakat ezzel a (korántsem diétás) sütivel háláltam meg.
Hozzávalók a tésztához:
-40 dkg liszt
-25 dkg margarin
-15 dkg porcukor
-1 tojássárgája
-1 csomag vaníliás cukor
Hozzávalók a töltelékhez:
-40 dkg darált mák
-30 dkg meggy kimagozva
-15 dkg kristálycukor
-Pár csepp citromlé, vagy reszelt citromhéj
-3 dl víz
A linzer tésztát készítsük el az almás lepénynél leírtak szerint. Amíg a tészta pár percet pihen a hűtőben, addig csináljunk egy forrázott máktölteléket: a vizet tegyük fel forrni, majd öntsük bele a cukrot a darált mákkal egyetemben. Sűrű kevergetés mellett főzzük fel, szórjuk bele a meggyet, és „locsoljuk” meg pár csepp citromlével.
A hűtőből kivéve nyújtsuk ki a linzer felét, majd fektessük bele kivajazott tepsibe. Villával picit szurkáljuk meg, és pár perc alatt süssük elő. Ezután szép egyenletesen oszlassuk el a tölteléket, és fedjük be a tészta másik felével. Ismét egy kis villával szurkálódás következik, majd sütőbe téve 25-30 perc alatt készre sütjük.
Ha kihűlt, vágjuk szép kockákra, hintsük meg porcukorral, és már tálalhatjuk is!
Jó étvágyat hozzá!
Ti mondtátok