A nem is oly távoli múltban édesanyám hazaállított egy zacskó darált hússal, zöldbabbal, na meg egy nagy adag lelkesedéssel. Történt ugyanis, hogy a munkahelyi traccspartin hallott egy receptet, amit „azon nyomban ki kell próbálnunk”. Zöldbableves kapros húsgombóccal? Jól hangzik, vágjunk bele!
Hozzávalók:
-50 dkg zöldbab
-1 fej vöröshagyma
-3 fej fokhagyma
-1 nagy pohár tejföl
-2 db sárgarépa
-1 db gyökér
-A rántáshoz olaj, liszt
-Fűszerpaprika
A húsgombóchoz:
- 25 dkg darálthús
-1 fej vöröshagyma
-3 gerezd fokhagyma
-1 tojás
-Zsemlemorzsa, apróra vágott kapor, só, bors
A zöldbabot a felkockázott zöldségekkel együtt tegyük fel főni. Egy másik edényben készítsünk egy zsemleszínű rántást, amelyben dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, illetve petrezselyemzöldet.
Ha ezzel megvagyunk, akkor a rántást habverő segítségével keverjük simára a tejföllel, egy kevés fűszerpaprikával, valamint egy-két merőkanálnyi főzőlével. Habarjuk be a levest, forraljuk át, majd ízlésünknek megfelelően fűszerezzük sóval, borssal, esetleg pár csepp ecettel.
Dolgozzuk össze a darált húst a többi hozzávalóval, formáljunk gombócokat belőle, és forrásban lévő sós vízben főzzük meg őket. Ha úgy tartja kedvünk, akkor a levesbe is belefőzhetjük a húsgombócokat.
Ezek után már nincs is más dolgunk, mint asztalhoz ülni, és falatozni!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ti mondtátok