A gulyásleves a magyar konyha egyik jellegzetes étele, úgy is mondhatnám, hogy gasztronómiánk alappillére. Bizton állíthatom, hogy családunk kedvenc levesei közé sorolható ez a paraszti eredetű étek. Készíthetjük szabadtűzön bográcsban, de egy egyszerű, mezei lábasban összeütve is fenséges egytálétel. Lássunk hozzá!
Hozzávalók:
-50 dkg marhalábszár
-2 nagy fej vöröshagyma
-3-4 gerezd fokhagyma
-2 db zöldpaprika
-2 db paradicsom
-50 dkg burgonya
-2-3 db répa
-2 db fehérrépa
-Zeller
-Só, bors, kömény, cseresznyepaprika
A képen az "Anya-főzte" gulyásleves látható, ezúttal sertéslapockából :)
A húst mossuk meg, vágjuk kockára. A vöröshagymát tisztítsuk meg, és daraboljuk apróra, majd zsíron pirítsuk aranysárgára. Húzzuk le a tűzről, hintsük meg fűszerpaprikával, keverjük el, és egy kicsi vizet hozzáadva pirítsuk zsírjára. Ekkor mehet az edényünkbe a hús, amit erőteljesebb lángon „kifehérítünk”. Sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel, zúzott fokhagymával, valamint egy kevés darált cseresznyepaprikával ízesítjük.
Rövid lében, fedő alatt pároljuk az ételünket mindaddig, amíg a hús puhulni kezd. Ekkor adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát, zöldpaprikát, illetve paradicsomot. Ezt az „egyveleget” a krumpli üvegesedéséig pirítsuk, majd öntsük fel vízzel. Ha a marhalábszár már majdnem megpuhult, szórjuk a levesbe a felkockázott répát, gyökeret, és zellert, majd az egészet főzzük készre.
Ha kedvünk tartja, akkor szaggassunk a gulyáslevesbe csipetkét is!
Kenyérrel, cseresznyepaprikával, tejföllel vagy anélkül, forrón tálaljuk!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ti mondtátok