Nagyon szeretjük a májat, szinte mindenféle formában szívesen fogyasztjuk. Persze ilyenkor a darabolás mindig az én feladataim közé tartozik, lévén, hogy Törpiri finoman szólva sem lelkesedik a nyers máj látványáért, illetve feldolgozásáért. De sebaj, igazán jó párost alkotva ilyenkor is szépen megosztjuk a teendőket, a csapatmunkának köszönhetően pedig percek alatt a tűzhelyen fő a májgombócleves. Mi az alábbiak szerint készítjük ezt a finom levesbetétet.
Hozzávalók:
-50 dkg csirkemáj
-3 db tojás
-1 fej vöröshagyma
-3 gerezd fokhagyma
-Só, bors, majoranna
-Zsemlemorzsa
A májat áztassuk vízbe pár percig. Eközben pucoljuk meg, és vágjuk apróra a hagymákat. Ha ezzel megvagyunk, akkor kockázzuk fel a kiáztatott csirkemájat is.
Kevés olajon dinszteljük meg a vöröshagymát, majd dobjuk rá a májat, és hirtelen, erős tűzön pirítsuk. Következhet a fokhagyma, illetve ízlés szerint a bors, valamint a majoránna. Ha a máj szépen megpirult, akkor sózzuk meg, és vegyük le a tűzről.
Villával, vagy botmixerrel, szerencsés esetben pedig húsdarálóval pépesítsük a hagymás-csirkemájas keveréket. Üssük rá a 3 tojást, és dolgozzuk össze annyi zsemlemorzsával amennyit felvesz. Természetesen a zsemlemorzsa mennyiségével tudjuk szabályozni a leendő gombócok keménységét, ezt mindenki saját szája íze szerint lője be magának.
Ezek után már csak annyi dolgunk maradt, hogy kezünkkel gombócokat formázzunk, és a levesbe téve pár perc alatt szépen megfőzzük őket.
Akinek gombóc helyett galuskára fáj a foga, az két kiskanál segítségével szaggassa ki ezt a finomságot.
Jó étvágyat hozzá!
Ti mondtátok