Hosszú idő óta nem ettünk tejszíneset, és ezen a hétvégén mindenképpen valami kímélő, mégis laktató, finom levesre vágytunk. A zellerkrémleves minden kritériumnak megfelelt, a végeredmény pedig egy ínycsiklandó, sűrű, melengető krémleves lett, amelyre a koronát a reszelt sajt, és a levesgyöngy párosa tette fel. Lássunk is hozzá!
Hozzávalók:
-2 nagy zellergumó
-1 nagy fej vöröshagyma
-4 gerezd fokhagyma
-2 dl tejszín
-Só, bors, őrölt szerecsendió, petrezselyemzöld
-Levesbetétnek sajt, levesgyöngy, vagy pirított kenyérkocka
Jó sok zellerből készítettük - jobb ha a zöldség sűríti a levest liszt helyett, nemde?
A zellergumókat hámozzuk meg, és öblítés után kockázzuk fel. A vöröshagymát vágjuk apróra, és kevés olajon dinszteljük meg. Ekkor szórjuk a lábosba a zellert, és pár percig pároljuk. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi jó kétujjnyira ellepi. Fűszerezzük sóval, borssal, és őrölt, vagy frissen reszelt szerecsendióval. Törjük a készülő zellerkrémlevesbe a fokhagymagerezdeket is. Fedő alatt főzzük levesünket a zeller teljes puhulásáig. Ha ez megtörtént, akkor hőkiegyenlítés után öntsük bele a tejszínt, és a tűzről levéve turmixoljuk össze.
Dinsztelődik a hagyma és a zeller
Szórhatunk bele egy kis vágott petrezselyemzöldet, és ha szükségét érezzük, fűszerezzünk utána!
Tálalásnál a forró krémlevesbe reszeljünk sajtot, és levesgyönggyel, vagy pirított kenyérkockával megszórva azon nyomban tálalhatjuk is!
Jó étvágyat hozzá!
Ti mondtátok