Nyaranta Szegeden még az országos átlagnál is jóval melegebb van. A városban párakapukat szerelnek fel, a lányok lengébbnél lengébb ruhákban teszik közszemlére fedett és fedetlen bájaikat, a szökőkutak pedig egy nagy embertömegnek tűnnek. Ám az iskolások kedvenc időszaka még számtalan izgalommal, és lehetőséggel kecsegtet. Ilyenkor előkerülnek a bográcsok, a grillsütők, valamint a tárcsák, és a kánikulát követő hűvösebb esti órákban kezdetét veszi a nagy szabad téri eszem-iszom, dínom-dánom.
Van, amiben egész biztosan egyet érthetünk: egy efféle szabadtéri program csakis társaságban válik igazán felhőtlen szórakozássá. No persze még egy nagyobb csoport is elanyátlanodhat, ha nincs a közelben egy jól megpakolt kis hűtő, mely bendőjében rejt sört, bort, pálinkát, meg minden egyebet. Kis családunk abban a szerencsés helyzetben van, hogy édesapám játszi könnyedséggel gyárt tárcsákat, és különböző gasztronómiai célra használatos sütőalkalmatosságot. Adva van tehát az eszköz, innentől már csak rajtunk múlik, hogy mit alkotunk rajta.
A variációs lehetőségek száma szinte végtelen. Süthetünk pácolt húst, virslit, kolbászt, szalonnát, grillezhetünk zöldséget, különböző sült burgonyaköreteknek is bátran nekiveselkedhetünk. A tárcsa méretétől függően pedig ezeket a tevékenységeket akár egyszerre is végezhetjük. Első lépésként valamilyen zsiradékkal ki kell kenni a tárcsa egész felületét, alágyújtunk, aztán kezdődhet a móka.
Ezen alkalmakkor a tipikus csoportkép: egy emberke lázasan munkálkodik a tárcsa körül, a többiek pedig hűsítő alkoholos vagy épp alkoholmentes nedűvel készítik elő gyomrukat a további finom falatok befogadására. Ilyen sütögetésekkor az a szabály, hogy nincs szabály. Olyan alapanyagokat úgy készíthetünk el, ahogy csak kedvünk tartja, nincsenek határok, már persze a kreativitás mértékét meg a pénztárca vastagságát leszámítva. Így nem is veszem a bátorságot ahhoz, hogy megmondjam ki, mit, és hogyan alkosson egy-böcsületes nevén- mezőgazdasági tárcsából továbbfejlesztett sütőtálon.
Pár dolgot azonban búcsúzóul megjegyeznék:
- A sütést kezdhetjük füstölt szalonna kiolvasztásával is-az ebben a zsiradékban sütött ételek még finomabbak lesznek
- Igyekezzünk figyelni rá, hogy amennyire lehetséges a tárcsa egész felületét egyenletesen érje a tűz
- A sütni kívánt húsokat lehetőleg előző este pácoljuk be kényünk, és kedvünk szerint-az ízek így igazán összeérhetnek
- A húsokat a tárcsa szélén süssük, ám néha forgassuk bele a tárcsa közepén összegyűlt zsiradékba a kiszáradás elkerülése végett
- Legutolsóképp pedig ügyeljünk sütőlapunk tisztítására- nyugodtan hívhatunk drótkefét segítségül-hogy elkerüljük a rozsdásodást
További jó sütést főzést, tárcsázzatok, grillezzetek, bográcsozzatok bátran! Az íncsiklandó étkeket pedig ne legyetek restek egy kis hűsítővel lekísérni!
Ti mondtátok