Bizony ám, házilag, mivel a boltokban kapható, aromával, tartósítószerrel, színezékkel és cukrászati hulladékkal teletömött süti egészen más, mint ez. Eléggé időigényes csemege, jó sok pepecseléssel és mosogatással fűszerezve. De az eredmény mindent megér!
Íme a hozzávalók:
A piskótához (ez lesz a töltelék):
- 8 tojás
- 8 evőkanál cukor
- 8 evőkanál liszt
- 2 evőkanál kakaópor
A sziruphoz (ebbe keverjük majd bele a töltelék piskótát):
- 6 dl víz
- kb. fél befőttes üveg baracklekvár
- 1 citrom lereszelt héja és kifacsart leve, vagy 1 evőkanál citromlé
- 1 egész rum aroma
- 4 evőkanál porcukor
A tésztához (ez lesz alul és felül):
- 60 dkg porcukor
- 12 tojás sárgája
- 1 citrom leve és lereszelt héja, vagy 1 evőkanál citromlé
- 1 csomag sütőpor
- 50 dkg liszt
- 25 dkg olvasztott Rama margarin
- 12 tojásfehérje kemény habbá verve
A mázhoz:
- 1 csomag főzés nélküli puncs ízű pudingpor
- 4 evőkanál tej
- 35 dkg Rama margarin
- 35 dkg porcukor
Elkészítés:
Először kisütjük a tölteléket, amelyhez hagyományos módon piskóta tésztát készítünk. A hozzávalókat csomómentesen elkeverve kivajazott-lisztezett tepsibe öntjük és előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 30 percig sütjük. Ezután félretesszük és hagyjuk kihűlni.
A sütemény tésztájához a porcukrot a tojás sárgájával elkeverjük, hozzáadjuk a citromlevet, majd elvegyítjük a sütőporral elegyített liszttel. Belecsurgatjuk az olvasztott margarint, végül óvatosan a masszába forgatjuk a kemény habbá vert tojás fehérjét. Ezután kivajazott-lisztezett tepsibe öntjük és előmelegített sütőben az előző piskótához hasonló módon sütjük. Tipp: Ne nyitogassuk a sütőt, mert a felvert hab miatt a tészta könnyen összeeshet, és így már nem fog újra szépen feljönni.
A kisült piskótatészta széleit körbevágjuk, a lehulló darabokat is kockára vágjuk, vagy még jobb, ha elmorzsoljuk és a kakaós piskótával összekeverjük, majd hozzáadjuk a vizet (használhatunk tejet is, bár érzékenyebb gyomrúaknál nehogy összevesszen a barack lekvárral), a lekvárt és a rum aromát. Sűrű, homogén töltelékünk lesz így. Ezt a masszát fogjuk 2 lap közé tölteni.
Kihűlés után a tésztát vízszintesen félbevágjuk (vékony dróttal vagy cérnával), aztán mindkét lap belsejét vékonyan megkenjük baracklekvárral. Az alsó lapra ráterítjük a rumos tölteléket, erre helyezzük a másik piskótalapot, majd óvatosan megnyomkodjuk a tetejét.
A máz hozzávalóit vízgőz felett addig keverjük, míg besűrűsödik, majd bevonjuk vele a sütemény tetejét. Szeletelve tálaljuk.
Nem kell megijedni, ha a töltelék még picit folyós, mert a piskótánk gyönyörűen beszívja majd a nedvességét, csak hagyjuk pihenni néhány órát, esetleg egy éjszakát,miután összeállítottuk.
Tipp: Minden kevert tészta titka, hogy a száraz anyagokat és a nem szárazakat külön vegyítjük egymással, majd ezután egyenletesen adagolva a nem száraz anyagokhoz adjuk hozzá a száraz anyagokat. Így lesz szép csomómentes a tésztánk anélkül, hogy robotgépet használtunk volna.
Ti mondtátok