A magunkfajta szombat buliban elfáradt, és esetenként korántsem megkímélt gyomrúaknak bizony jól esik egy adag jó forró tyúkhúsleves vasárnap ebédre. Nem kell hozzá sok minden, és nem túl komplikált az elkészítése.
Hozzávalók (10 l-es lábasban, kb. 6 személyre):
- 1 kg pulyka darált hús
- 1 kg csirkemáj
- 2-4 répa
- 2-3 gyökér
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej zeller
- 1 kisebb fej kelkáposzta
- néhány szem gomba
- 20-30 dkg zöldborsó
- 2 db tojás
- zsemlemorzsa
A zöldségek menyiségét természetesen ízlés szerint módosíthatjuk, én pl. nem szeretem a gyökeret és a zellert sem, így vöröshagymából és répából többet teszek bele.
A zöldségeket alaposan megmossuk, megtisztítjuk, a répát és gyökeret vékony karikákra vágjuk, míg a vöröshagyma maradhat egészben, vagy félbe is vághatjuk. Tegyünk ugyanígy a zellerrel és a kelkáposztával is. A gombát ugye tudjuk, elegendő alaposan megmosni, egyátalán nem szükséges eltávolítani a "héját". A nagyobb fejeket negyedeljük, a kisebbeket felezzük. Ezután zsiradékon (olaj, vagy zsír teljesen mindegy) félpuhára pirítjuk őket, majd vízzel felengedjük, sóval, borssal, ételízesítővel, pici tárkonnyal vagy akár kaporral ízlés szerint fűszerezzük (NEM leveskockával, az az amatőrök mentsvára :) )és lassú tűzön főzzük tovább kb. egy órán át.
Tipp: Én már itt meg szoktam picit sózni a zöldségeket, mert így kicsi levet engednek, és így a saját levükben, a saját zamatukkal párolódnak meg.
Eközben a nagyon apróra vágott csirkemájat (természetesen turmixolhatjuk is) összekeverjük két tojással és a darált hússal, valamint annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy ne legyen túlságosan ragacsos. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, vegetával, tárkonnyal (ez esetünkben jól passzol a pulyka ízéhez).
Amikor már minden zöldség puha (a zellert kóstoljuk, mivel ez puhul meg a legkésőbb), a húsos masszából gombócokat formálunk, és a forrásban lévő levesbe engedjük őket. Kb. 10-15 perc főlés kell nekik, függően a gombócok nagyságától, de bátran vegyünk ki egyet, vágjuk félbe és így tudni fogjuk, megfőtt-e teljesen minden gombócunk.
Még forrón tálaljuk, jó étvágyat kívánok hozzá!
Ti mondtátok