Újévi babonák garmadáját hallja ilyenkor az ember, sokat közülük már én is ismertem. Ilyen például, hogy ne együnk szárnyast, mert elkaparja a szerencsénket, vagy halat, mert elúszik vele és ugyanezen analógiára együnk sertést, mert az ugye előre túr, így haladhatunk előre mi is az újévben. Fogyasszunk aprószeműt, tehát lencsét, sárgaborsót, esetleg babot vagy rizst, kölest vagy mákot, hogy bőségben, gazdagságban legyen részünk. Süssünk leveles tésztát, hogy hozza a házhoz a sok papírpénzt.
No, ezeken felbuzdulva íme az én ünnepi menüm, év végén pedig referálok majd nektek, valóban beváltak-e a babonák, vagy sem. :)
- Lencsegulyás
Hozzávalók:
- 200-250 g lencse
- 1 répa és egy petrezselyemgyökér
- két nagyobb fej vörös- vagy lilahagyma
- egy szál füstölt kolbász
- egy nagy pohár tejföl
- ha galuskát is szaggatnánk bele: 2 tojás, liszt és víz
Elkészítés:
Az apró kockára vágott hagymát és a karikára vágott leveszöldségeket minimális zsiradékon elkezdjük pirítani, majd hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt, és addig pirítjuk, míg a zsírja nagy része ki nem sült. A lencsét amennyiben nem áztattuk be (éppenséggel nem is szükséges) kicsit piríthatjuk a zöldségekkel és a kolbásszal együtt. Majd felöntjük annyi vízzel, hogy bővel ellepje, és lassú tűzön forrás közeli állapotban főzzük, míg a lencse meg nem puhul. Babérlevéllel, sóval, borssal ízlés szerint ízesítsük.
Ha már szétfőtt a lencse, egy nagy pohár tejfölt összekeverünk kb. 3 ek. liszttel, majd veszünk ki a leves levéből, és csomómentesre kikeverjük. A levest levesszük a tűzről, hogy ne rántsa össze gyorsan, majd egyenletesen hozzákeverjük a habarást. Még egyszer összeforraljuk, és kész is! (Aki szereti bele a galuskát, az a habarás után szaggassa a levesbe és úgy főzze, míg fel nem jönnek a leves tetejére.)
- Almás-lilahagymás burgonyasaláta sült/főtt sertésvirslivel
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- fél kg alma
- 2 nagy fej lilahagyma
- 1 nagy pohár tejföl
- kb. 5 ek. majonéz, mustár
- sertésvirsli
Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk és puhára főzzük. Eközben az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és szintén kockára vágjuk. A lilahagymát apróra vágjuk. Ha a krumpli megfőtt, kicsit hagyjuk hűlni, majd adjuk hozzá az almát és a hagymát, a tejfölt, a majonézt és a mustárt. Óvatosan keverjük, hogy ne törjük össze nagyon a krumplit. Ízlés szerint sózhatjuk, borsozhatjuk.
A virslit szintén ízlés szerint süssük (irdaljuk be, hogy ne durranjon szét) vagy főzzük, majd együtt tálaljuk.
- Mustáros-virslis csavart rágcsa
Hozzávalók:
- 1 cs. bolti leveles tészta
- mustár
- virsli vagy bacon
- liszt
Elkészítés:
A leveles tésztát hagyjuk kiolvadni, majd lisztes alapra helyezve kb. 3 mm vastagra nyúltjuk úgy, hogy kb. egyenlő oldalú négyszöget kapjunk. Ezután megkenjük mustárral és soronként, kb. 2 cm-t kihagyva egymás között elhelyezzük a virslit vagy a bacon szeleteket. A tésztát csíkokra vágjuk és a két végét megfogva párszor megtekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, tojással vagy zsiradékkal picit megkenjük a tetjét, ízlés szerint sajtot reszelhetünk rá, vagy megszórhatjuk kömény- vagy szezámmaggal.
Közepes hőfokon kb. 10-15 percig sütjük.
Jó étvágyat és jószerencsét kívánok hozzá!
Ti mondtátok