Azt hiszem nem tévedek sokat, ha azt mondom, az iskolai menzán készült ételek nem sokunk tetszését nyerték el. Voltak mégis ritka pillanatok, olyan ízek melyeket emlegetünk és valamiért különösen kedveltnek számított. Nálam a tejbegríz, tejbedara, tejbepapi, (kinek hogy tetszik a megnevezés) volt ilyen, melyet otthon nem, a menzán viszont szívesen fogyasztottam a maga felvizezett, kihűlt formájában is. Mostanság kissé átalakítva olykor elkészítem ezt a végtelenül egyszerű édességet.
Nem szükséges más, mint 3 deci tej, egy vaníliás cukor, egy kanál kristálycukor, valamint 3 evőkanál búzadara. Nincs más dolgunk, csupán a tejet a cukrokkal felmelegíteni forráspontig, hozzáadni a grízt és kevergetve tovább főzni, míg be nem sűrűsödik. Ízlés szerint növelhetjük, vagy csökkenthetjük a cukor és a dara mennyiségét, attól függően, hogy mivel ízesítjük később, vagy milyen sűrűséget találunk kellemesnek.
Én ma banánnal kevertem össze, a tetejére pedig kakaót szórtam, de ízletes az alma-fahéjas cukor kombináció, akár klasszikusan egyszerűen kakaóval a tetején, vagy sűrűbb masszát kirántva puffancsként is finom.
Jó étvágyat és kellemes nosztalgiázást!:)
Ti mondtátok