Már egy ideje szemeztünk Fodrival a konyhapulton árválkodó gofrisütővel. Egy hűvös, szürke vasárnap délutánon úgy döntöttem, itt az ideje, hogy újra üzembe helyezzük a még évekkel ezelőtt Németországban vásárolt masinát. Apukánk készségesen sietett el a boltba a hiányzó hozzávalókért, ebből gondoltuk, hogy már ő is nagyon várta, mikor állunk neki végre sütögetni.
A tésztája roppant egyszerű, íme a hozzávalók:
- 1 kg finomliszt
- 1 l tej
- 4 cs vaníliás cukor
- 10 tojás
- 20 dkg olvasztott margarin vagy vaj
- 1 cs sütőpor
- citromlé vagy citrom reszelt héja ízlés szerint
- 20 dkg cukor
Elkészítés:
A lisztet, a sütőport és a vaníliás cukrot elkeverjük egymással, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tejet, a citromlevet és a szétválasztott tojások sárgáját. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a másik masszánkba. Nem szükséges nagyon óvatoskodni, nem gond, ha hab összetörik, ettől még könnyű tésztát fogunk kapni. A masszánknak jó sűrűnek kell lennie, sűrűbbnek a palacsinta, vagy akár a kevert tésztájától is. Akkor jó, ha merőkanállal veszünk ki belőle, és a kanál aljáról éppencsak csepereg a tészta.
A már felmelegített sütő mindkét felét ecsettel megkenjük némi zsiradékkal, majd a közepére merünk annyi tésztát, ami nem terül el a széléig. Az első pár sütés után rá fogunk érezni a szükséges mennyiségre, mivel ha sokat teszünk, kifolyik az oldalán, ha keveset, akkor pedig nem lesz széle a sütinknek. :)
Mi pudinggal és lekvárral fogyasztottuk, de ízlés szerint tehetünk rá, Nuttellát, tejszínhabot, kakaót, fahéjat, gyümölcsöket és így tovább.
Diétás desszertként is elkészíthetjük, ha gesztenyeliszet és/vagy mandulalisztet, xilitet és kókusz- vagy pálmazsírt, esetleg olívaolajat, illetve szódabikarbónát használunk alapanyagnak, és a tejet vízzel helyettesítjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ti mondtátok