Olaszos vérmérsékletű családunk imád mindenféle tésztaételt. Az egyetlen kivétel talán édesapám, aki sokszor megrögzötten fanyalgón áll hozzá mindenhez, ami nem tipikusan magyar specialitás. Ha rajta múlna, akkor pörkölteken, gulyás-, és húslevesen, paprikásokon kívül nem kerülne más az asztalunkra. De néha még ő is meghajlik a többség akarata előtt, és van, mikor el is ismeri, hogy egy bolognai makaróni is lehet finom. De még mennyire! Rakottként, sütőben sütve pedig egyenesen isteni!
Hozzávalók:
-1 kg makaróni tészta
-1 kg darált hús
-2 nagy fej vöröshagyma
-4 gerezd fokhagyma
-2 db sárgarépa
-1 db gyökér
-1 db zeller
-20 dkg sajt
-1 üveg paradicsompüré
-30 dkg füstölt szalonna
A makaróni tésztát forrásban lévő, kevés olajjal gazdagított vízben főzzük meg, szűrjük le, és öblítsük át. A zöldségeket pucoljuk meg, majd a szalonnával együtt vágjuk kockára. A felkockázott szalonnának olvasszuk ki a zsírját, ezen pedig dinszteljük meg az apróra darabolt vöröshagymát. Ezután szórjuk bele a zöldségeket, és így pároljuk tovább. Most következik a darált hús, melyet szépen fehérítsünk ki. Fűszerezzük a készülő ételt sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal, kakukkfűvel, esetleg egy pici rozmaringgal, na és az áttört fokhagymával. Öntsük a lábasba a paradicsompürét is, majd engedjük fel annyi vízzel, hogy még mártássűrűségű maradjon. Lassú tűzön rotyogtassuk pár percig.
Ha mindezzel megvagyunk, keverjük össze a főtt makaróni tésztát és a bolognai ragut. Öntsük bele egy zsiradékkal vékonyan kikent tepsibe, a tetejét szórjuk meg reszelt sajttal, és sütőbe téve süssük addig, amíg a sajt szépen rápirul a rakottasunk tetejére.
Rövid pihentetés után kockákra vágva már tálalhatjuk is. Nálunk nagy sikert aratott!
Jó étvágyat hozzá!
Ti mondtátok