Rólunk

Sziasztok! Ezen blog virtuális hasábjain megtalálhattok mindent, ami csak a gasztronómiát illeti. Szót ejtünk ételről, italról, személyes tapasztalatokról, élményekről, sikerekről, és még kudarcokról is. Nagy lelkesedéssel ragadunk fakanalat, és üdvözlünk Titeket konyhai ámokfutásunk színpadán! Vigyázz, kész, alkoss! Kapcsolat: fodorpityu@citromail.hu xnellie777@freemail.hu

Facebook-on is alkotunk!

Ti mondtátok

  • 15DömDöDöm: @Krumpli Bogart: Igy van, vajjal volt a recept meg a Horvath Ilona konyveben is es persze az se ig... (2016.08.05. 05:38) Sörkifli
  • Krumpli Bogart: @Jóléti Dán Kekszesdoboz: Nincs benne vaj helyett margarin. De ha lenne, akkor sem használnám, mer... (2016.08.03. 18:01) Sörkifli
  • Jóléti Dán Kekszesdoboz: Horváth Ilona szakácskönyve egy rakás szocreál fostócsa. Abban a szellemben írták, mint az Ezermes... (2016.08.03. 11:54) Sörkifli
  • Krumpli Bogart: Elfelejtettem, hogy a kiflit úgy kell a sütőlapra helyezni, hogy a középen lévő csücsök alul legye... (2016.08.03. 11:44) Sörkifli
  • Krumpli Bogart: A Horváth Ilona szakácskönyv ehhez a mennységhez 2 dkg élesztőt ír, a kiflit pedig a tészta összeá... (2016.08.03. 11:31) Sörkifli
  • Utolsó 20

Magyar Gasztroblogok

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Gasztroblog gyűjtemény

Magyar blogok

MagyarBlogok

Összes Recept

Legjobb receptes blogok

Címkék

alma (8) almás lepény (1) almás rétes (1) amerikai palacsinta (1) aranygaluska (1) aszalt gyümölcs (1) aszalt szilva (1) avokádó (1) avokádókrém (1) bab (5) babapiskóta (1) babfőzelék (1) babgulyás (1) bableves (1) babona (1) bacon (2) banán (3) barack (1) barack lekvár (1) bátya (1) bazsalikomos paradicsomleves (1) befőzés (1) beköszöntő (1) besamel (1) besamel mártás (1) betegségek (1) blog (1) bográcsos (1) bor (7) borélesztő (1) borkén (1) borkősav (1) borleves (1) bors (1) borsó (2) bor házilag (3) brassói aprópecsenye (1) brokkoli (5) brokkolifasírt (1) brokkolikrémleves (1) brownie (1) bud spencer (1) buggyantott tojás (1) burgonya (17) burgonyafőzelék (1) burgonyás lángos (1) burgundi marharagu (1) búzadara (1) cékla (1) chili (1) chilli (1) citrom (1) citromos (2) cookie (1) császármorzsa (1) cseresznye (2) cseresznyelekvár (1) cseresznyés sütemény (1) csikóstokány (1) csiperkegomba (1) csirke (7) csirkecomb (1) csirkemáj (1) csirkemell (1) csirkepörkölt (1) csoki (4) csokis (2) csokoládémártás (1) csontleves (1) cukkini (3) cukkini fasírt (1) cukor (1) cukormentes (1) curry (1) dagadó (1) darált hús (2) diéta (1) diétás szakács (1) dió (3) diólikőr (1) diópálinka (1) disznóvágás (1) dödölle (2) dzsem (1) ebéd (1) édes (2) édesség (5) egészség (1) egészséges (1) egyszerű (2) egytálétel (1) élesztő (1) életsztőmentes (1) élménybeszámoló (1) erdélyi rakott káposzta (1) étcsokoládé (2) fahéj (2) fahéjas almaszeletek (1) fahéjas szilvabor (1) fánk (1) farsangi fánk (1) fasírozott (1) fasírt (3) fejes káposzta (1) fejtett bab (1) fejtett bableves (1) felfújt (1) fodri (1) fokhagyma (12) fokhagymafesztivál (1) fokhagymakrémleves (1) fokhagymás spagetti (1) forralt bor (1) főzelék (6) francia hagymaleves (1) fűszerpaprika (2) galuska (4) gasztro (133) gasztronómia (131) goffry (1) gofri (1) goldenblog (1) gomba (7) gombakrémleves (1) gombás máj (1) gondolatok (3) grízes tészta (1) gulyás (3) gulyásleves (1) gundel palacsinta (1) gyerek (1) gyökér (1) gyömbér (3) gyors (11) gyorsétterem (1) gyümölcs (2) gyümölcsbor (1) gyümölcsleves (2) gyümölcsrizs (1) hagyma (8) hagymás bab (1) hagymás tört krumpli (2) hal (1) halászlé (1) hamburger (1) ham and eggs (1) harcsapaprikás (1) házibor (2) házi pálinka (1) hideg kecskeméti barackleves (1) hideg meggyleves (1) hortobágyi pásztorhús (1) hús (1) húsleves (1) húsvét (2) joghurtos (1) jókai bableves (1) kakaó (4) kakaós süti (1) kalocsa (3) kápia (1) kápia paprika (1) kapor (3) kaporleves (1) káposzta (3) kapros húsgombóc (1) kapros túrós csusza (1) karácsony (2) karfiol (2) käsespätzle (1) kávé (1) keksz (3) kék áfonya (1) kelbimbó (2) kelbimbósaláta (1) kelbimbó főzelék (1) kelt (1) kelt tészta (5) kenyérlángos (1) kevert (4) kezdet (1) kifli (1) kirándulás (1) kivi (1) kivis torta (1) kókusz (3) kókuszgolyó (1) kókuszliszt (1) kolbásszal töltött karaj (1) kolbász (5) kolbászos pogácsa (1) köménymag (1) körte (2) körtés pite (1) körtés rácsos pite (1) krémleves (2) krémsajt (1) krumpli (15) krumplifőzelék (1) kuglóf (2) kukorica (3) lángos (1) lapcsánka (1) lapocka (1) lasagne (1) lecsó (1) lecsós szelet (1) lekvár (1) lencse (2) lencsegulyás (1) lencseleves (1) lepény (1) leveles tészta (2) leveles tésztában sült alma (1) leves (6) levesbetét (1) levesgyöngy (1) lilhagyma (1) linzer (2) liszt (2) lucskos káposzta (1) lyoni máj (1) madártej (1) máglyarakás (1) magvas brokkolifasírt (1) magyar (2) máj (6) májgombóc (1) májgombócleves (1) majonéz (1) mák (2) makaróni (2) mákos guba (1) mákos guba vanília sodóval (1) mandula (1) mandulaliszt (1) marhahús (1) marhapörkölt (2) mascarpone (1) mazsola (2) mazsolabor (3) mazsolabor házilag (2) mediterrán csirkecomb (1) megelőzés (1) meggy (3) meggyes (1) meggyes mákos linzer (1) meggyleves (1) meggymártás (1) meggyszósz (1) meleg kelbimbósaláta (1) mexikói chilis bab (1) méz (2) milánói (1) milánói sertésborda (1) milánói spagetti (1) minestrone (1) mogyoró (1) mogyorókrém (1) mozzarella (1) muffin (2) mustár (1) múzeum (1) múzeumok éjszakája (1) nokedli (2) nőnap (1) nutella (1) Nutella (1) olajbogyó (2) olasz (3) olaszos paradicsomleves (2) olasz zöldségleves (1) olcsó (16) oldalas (1) orjaleves (1) ősz (1) osztrák (1) óvoda (1) pacal (1) pacalpörkölt (1) padlizsán (1) padlizsánkrém (1) palacsinta (5) paleo (1) paprika (2) paprikás krumpli (1) paprikás sertéscomb tarhonyával (1) paradicsom (12) paradicsomban sült ham and eggs (1) paradicsomleves (2) paradicsomos gombás kukoricás makaróni (1) paradicsomos húsgombóc (1) paradicsomos káposzta (1) paradicsomos makaróni (1) paradicsomos spagetti (1) paradicsomos tészta (1) paraj (3) parajos galuska (1) párolt rizs (1) penne (1) penne parasztosan (1) piac (1) piskóta (3) pite (1) pizza (1) pogácsa (1) póréhagyma (1) pörkölt (3) prósza (2) puding (2) pulyka (3) puncs szelet (1) raffaello (1) rákóczi túrós (1) rákóczi túrós kosárka (1) rakott (3) rakott tészta (2) rakott zöldbab (1) rántott hús (2) rántott karfiol (1) rántott sajt (1) recept (17) reggeli (2) répa (2) répás muffin (1) részeg (1) resztelt máj (1) rétes (1) réteslap (1) rétesliszt (1) rizottó (1) rizs (4) rizses hús (1) rozsliszt (1) sajt (6) sajtos galuska (2) sajtos sörkifli (1) saláta (4) sárgaborsó (1) sárgaborsó krémleves (1) sárgarépa (1) savanyú káposzta (3) sertés (4) sertéscomb (3) sertéscsont (1) sertésmáj (1) sertéspörkölt (2) (1) sodó (1) sonka (3) sonkás gombás rakott tészta (1) sonkás sajtos kukoricás tekercs (1) sörkifli (1) spagetti (4) spenót (4) spenótos palacsinta (1) spenótos penne (1) sült hagymakarika (1) sült oldalas (1) sütemény (4) sütés nélkül (2) süti (9) szakács (1) szalonna (1) szárnyasmáj (1) szavazás (2) szeged (3) szegfűszeg (1) székelykáposzta (1) szenteste (1) szerencse (1) szezámmag (2) szilva (3) szilvabor (2) szilvásgombóc (1) szilvás lepény (1) szilveszter (2) születésnap (1) tanács (1) tárcsán sütés (1) tarhonya (1) tartármártás (1) tej (5) tejbegríz (1) tejberizs (1) tejes pite (1) tejföl (12) tejfölös babfőzelék (1) tejfölös burgonyaleves (1) tejfölös gombás sertéshús (1) tejfölös krumplileves (1) tejfölös zöldbabfőzelék (1) tejmentes (1) tejszín (1) tejszínes currys csirkemell (1) tejszínes pulykaragu (1) tejszínes rakott tészta (1) tejszínes zellerkrémleves (1) tekercs (1) teljes kiőrlésű (1) terence hill (1) tészta (12) tésztasaláta (1) tippek (4) tiramisu (1) tirol (1) tócsni (1) tojás (10) tojásleves (1) tojásmentes (2) tojásos nokedli (1) tokány (1) tökfőzelék (1) töki pompos (1) tökmag (1) tökmaglenmag (1) töltöttcukkini (1) töltött dagadó (1) töltött káposzta (1) töltött paradicsom (1) torta (3) túró (3) túrógombóc vaníliamártással (1) tyúkhúsleves (1) uborkasaláta (1) újévi babona (1) újkrumpli (2) vagdalt (1) vaj (5) vajas piskóta (1) vajbab (1) vajbabfőzelék (1) valentin nap (1) változás (1) vaníliasodó (1) vaníliás karika (1) vargabéles (1) vega (3) vegetáriánus (3) vele sült burgonya (1) verseny (2) videó (1) virsli (2) waffel (1) zabliszt (3) zabpehely (1) zala (2) zalaegerszeg (1) zeller (2) zellerkrémleves (1) zöld (1) zöldbab (4) zöldbabfőzelék (1) zöldbableves (1) zöldborsó (4) zöldborsófőzelék (1) zöldség (2) zöldséges lasagne (1) zöldséges lepény (1) zöldséges rizs (2) zöld dió (1) zöld süti (1) zsemle (2) zsemlefelfújt (1) Címkefelhő

Feedek

2012.12.18. 19:29 Fodri

Gyümölcsrizs

Édesanyám 2 napja gyártott egy ínycsiklandó tejberizst. Imádjuk, de azért folyamatosan nem tudnánk ezt enni. Így jött az ötlet, hogy pár egyszerű praktikával varázsoljuk gyümölcsrizzsé a maradékot. Mint utólag kiderült, ez a tipp bizony visszautasíthatatlan ajánlatnak bizonyult.

DSCN1969.JPG

Hozzávalók:

-25 dkg rizs

-2,5dl víz

-1,2 l tej

-Ízlés szerint cukor (kb. 15 dkg)

-1 csomag vaníliás cukor

-Bármilyen gyümölcs, ami épp kéznél van

-Reszelt citromhéj, vagy pár csepp citromlé

-2 dl habtejszín

A tejberizst az alábbi módon készítjük:

Egy lábosban a rizst felöntjük a vízzel, majd gyakori kevergetés mellett elforraljuk. Mikor a víz „eltűnt”, nyakon borítjuk a tejjel. Puhulásig főzzük, de ügyeljünk rá, hogy ne sűrűsödjön be túlságosan, mert akkor a későbbiekben kőkeménnyé válik. Semmi gond, ha kicsit bővebb lére eresztjük, hiszen a rizs úgyis szív fel még tejet. Ízesítjük cukorral, kevés reszelt citromhéjjal, vagy citromlével.

Innentől már pillanatok alatt tudunk gyümölcsrizst kreálni: a tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan összedolgozzuk a tejberizzsel. Szinte bármilyen gyümölcsöt felhasználhatunk kockára vágva, én ezúttal almát, körtét, illetve mazsolát használtam. De akinek a barack, eper, vagy épp szőlő a szimpatikusabb, az dolgozzon azzal.

Jómagam a pohár aljára rizst tettem, majd gyümölcsöket, megszórtam kókuszreszelékkel, aztán ezt megismételtem még egyszer. Tetejére tejszínhabot fújtam, fahéjjal megszórtam, majd pár percre hűtőbe téve hagytam az ízeket összeérni.

Jó étvágyat hozzá!

2 komment

Címkék: gasztro édesség gasztronómia tejberizs gyümölcsrizs


2012.12.17. 12:28 Törpiri

Milánói spagetti

A minap leugrottam a boltba valami betevőt keríteni, de fél órás  bolyongás után sem sikerült rájönnöm mit is kellene készítenem. Gyakran indulok el cél nélkül, mert általában ihletet kapok út közben. Ez most több időbe telt, de sikerült: guszta, apró kis gombákat találtam és rögtön megszületett a fejemben az aznapi ebéd: milánói, kicsit átalakítva, makaróni helyett spagettiból.

Hozzávalók:        

-          kb 10-12 kisebb gomba ( Ízlés szerint, aki amilyet szeret. Szerintem a csiperke a legjobb, de akár többfélét is felhasználhatunk. )

-          kb 3 evőkanál paradicsompüré

-          egy közepes fej vöröshagyma

-          2 nagyobb gerezd fokhagyma

-          só, bors, oregano, bazsalikom

-          spagetti vagy bármilyen kedvelt száraztészta

A mennyiségek ízlés szerint változtathatóak, ha valaki paradicsomosan szereti, több-kevesebb gombával.

A tésztát feltesszük főni sós, forrásban lévő vízben. Eközben megcsináljuk a szószt: a vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát kinyomjuk fokhagymapréssel, a gombákat pedig feldaraboljuk kedvünk szerint. Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a gombát. Hagyjuk pirulni egy kicsit, olykor kevergessük, nehogy leégjen. Ezután fűszerezzük: só, bors, oregano és bazsalikom, majd hozzáadjuk a paradicsompürét és kicsit összeforraljuk. Ha a puhára főtt tésztát már leszűrtük, tálalhatjuk is sajttal a tetején.

DSCF6025.JPG

Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!

Címkék: spagetti olcsó tészta vegetáriánus milánói


2012.12.16. 17:36 Fodri

Rántott hús zöldséges rizzsel, uborkasalátával

A rántott hús a sültes tálak elengedhetetlen kelléke, valamint tipikusan a vasárnapi ebéd főszereplője.  Ezt az ételt mindenki ismeri, legalábbis a legtöbben úgy vélik. Eredetileg borjúhúsból készül, ám disznóhússal is beéri az átlag magyar ember. Noha a bécsi szeletként híressé lett étel közel sem bécsi találmány, ez semmit sem von le élvezeti értékéből. Lássunk is hozzá!

Hozzávalók:

-Fél kg rizs

-Egy csomag zöldségmix

-1 kg sertéscomb, lapocka vagy sertéskaraj felszeletelve

-A salátához uborka, pár gerezd fokhagyma, ecet, cukor

-A panírozáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa

-Olaj a sütéshez

DSCN1957_1.JPG
 Zöldséges rizs készítése:

A rizst kevés olajon felhevítjük, majd felöntjük kétszeres mennyiségű forró vízzel. Sóval, vagy ételízesítővel, kevés borssal fűszerezzük, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. Gyakori kevergetéssel elpároljuk a vizet, lefedjük, és negyed órára előmelegített sütőbe tesszük. A meleg sütőben „pörgősebbé” válik a rizs.

Mindeközben összeütjük a köretünk másik alkotórészét: vaj, illetve 1-2 dl víz keverékén megpároljuk a zöldségmixet, sózzuk. Amikor megfelelő a puhasága, hozzáadjuk a rizshez, és összekeverjük.

Rántott husi készítése:

A szép kis hússzeleteinket kissé kiveregetjük, sózzuk, borsozzuk, esetleg őrölt köménnyel megszórjuk. Annak rendje, és módja szerint bepanírozzuk: lisztbe, tojásba, és zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró, bő olajban készre sütjük.

Uborkasaláta készítése:

Az uborkát megmossuk, meghámozzuk. Végeit levágjuk, majd vékonyan felkarikázzuk. Besózzuk, és 5-10 percre állni hagyjuk. Közben elkészítjük a salátalét: kb. 1 liter vízhez sót, borsot, ecetet, és cukrot adunk ízlés szerint. Levünket apróra vágott fokhagymával ízesítjük. Kinyomkodjuk az uborkát, majd beletesszük az ecetes salátalébe.

Tálaláskor baloldalra halmozzuk a köretet, mellé tesszük a húst, a salátára tejfölt „pottyantunk”, amit meghintünk fűszerpaprikával.

Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!

Címkék: gasztro gasztronómia uborkasaláta rántott hús zöldséges rizs


2012.12.14. 15:25 Törpiri

Karácsonyi kekszgyártás

Hallo! Törpiri visszatért. A nagy vizsgaidőszak beköszöntött, emiatt sajnos lényegesen kevesebb időm volt a konyhában tündérkedni, ám most a karácsony közeledtével nekiláttam a kekszgyártásnak. Sokáig tartott mire megtaláltam a tökéletes receptet, de onnantól kezdve már csak a fantáziám szabott határt.

Az alap recept hozzávalói:

-2 csésze liszt

-1 csésze cukor

-1 csomag sütőpor

- 125 dkg  puha vaj

-2 tojás

- negyed csésze tej

 Keverjük el a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a tejet és a tojást.  Egy másik tálban keverjük el a liszttel a sütőport és adjuk a vajas masszához. Gyúrjuk össze egyenletes, formázható tésztává. Ezután formázzunk gombócokat, majd helyezzük vajazott lisztezett tepsibe. Nyomjuk laposra egy villával majd alacsony hőfokon 10 percig süssük. Rácson hagyjuk kihűlni.

DSCF6021.JPG

 

 A citromos kekszhez:

-       A lisztes keverékhez két teáskanálnyi citromhéjat teszünk, a vajas masszához pedig egy kanál citromaromát keverünk.

 A gyömbéres kekszhez:

-A liszthez két teáskanál őrölt gyömbért teszünk, a masszához vaníliaaromát.

 Kakaós kekszhez:

-A lisztes keverékhez fél bögre cukrozatlan kakaóport teszünk, a masszába teáskanálnyi meggyes-csokis aromát

 Csoki darabos kekszhez:

-       A masszához csokidarabokat és teáskanál mogyorós-tejszínes aromát

 Szinte bármivel ízesíthetitek, ízlésetek szerint. Ajándéknak is kiváló!:) Jó étvágyat hozzá!

DSCF6017.JPG

 

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony édesség keksz


2012.12.12. 19:03 Fodri

Paprikás krumpli

Örök igazság, hogy nem kell bonyolultabbnál bonyolultabb ételeket gyártani ahhoz, hogy az ember igazán jót egyen. A kevesebb néha több, ugyebár. Nincs ez másként mai alanyunknál sem, mely jól példázza, hogy lehetséges egy-két egyszerű alapanyagból isteni művet kreálni. Nálunk nagy kedvenc, édesapám végtelen mennyiségben tudja pusztítani. Ti is szeretitek a paprikás krumplit?

DSCN1947.JPG

Hozzávalók:

-1 kg burgonya

-2 fej vöröshagyma

-4 gerezd fokhagyma

-2 db paradicsom

-1 db paprika

-20 dkg kolbász

A galuskához:

-1 tojás

-3 evőkanál liszt

-Egy csipet só, pár „csepp” víz

DSCN1946.JPG

Az apróra vágott vöröshagymát zsiradékon megdinszteljük, majd rádobjuk a kockára darabolt paradicsom-, és paprikadarabokat. Kicsivel később jöhet az áttört fokhagyma is. Addig pirítjuk, míg a paradicsom szétfő, ezután lehúzzuk a tűzről és meghintjük fűszerpaprikával. Helyezzük vissza a gázra, egy kevés vizet öntsünk rá, és időnként megkeverve, rövid ideig hagyjuk a pörköltalapunkat párolódni. Sóval, borssal, köménnyel fűszerezzük. Hozzáadjuk a mosott, tisztított, tetszőleges alakúra vágott krumplit, felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje. Mikor a burgonya már majdnem megpuhult, a felkarikázott kolbász is belekerül a fazékba, és így főzzük készre ezt a finomságot. Szükség esetén utánízesítünk. Paprikás krumplinkat dúsíthatjuk galuskával is, melyet a legvégén szaggatunk bele az ételbe.

Mellé kovászos uborkát, uborkasalátát, vagy bármilyen savanyúságot is kínálhatunk. Na és persze a finom, puha kenyérről se feledkezzünk meg!

Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!

Címkék: burgonya gasztro krumpli gasztronómia paprikás krumpli


süti beállítások módosítása