Rólunk

Sziasztok! Ezen blog virtuális hasábjain megtalálhattok mindent, ami csak a gasztronómiát illeti. Szót ejtünk ételről, italról, személyes tapasztalatokról, élményekről, sikerekről, és még kudarcokról is. Nagy lelkesedéssel ragadunk fakanalat, és üdvözlünk Titeket konyhai ámokfutásunk színpadán! Vigyázz, kész, alkoss! Kapcsolat: fodorpityu@citromail.hu xnellie777@freemail.hu

Facebook-on is alkotunk!

Ti mondtátok

  • 15DömDöDöm: @Krumpli Bogart: Igy van, vajjal volt a recept meg a Horvath Ilona konyveben is es persze az se ig... (2016.08.05. 05:38) Sörkifli
  • Krumpli Bogart: @Jóléti Dán Kekszesdoboz: Nincs benne vaj helyett margarin. De ha lenne, akkor sem használnám, mer... (2016.08.03. 18:01) Sörkifli
  • Jóléti Dán Kekszesdoboz: Horváth Ilona szakácskönyve egy rakás szocreál fostócsa. Abban a szellemben írták, mint az Ezermes... (2016.08.03. 11:54) Sörkifli
  • Krumpli Bogart: Elfelejtettem, hogy a kiflit úgy kell a sütőlapra helyezni, hogy a középen lévő csücsök alul legye... (2016.08.03. 11:44) Sörkifli
  • Krumpli Bogart: A Horváth Ilona szakácskönyv ehhez a mennységhez 2 dkg élesztőt ír, a kiflit pedig a tészta összeá... (2016.08.03. 11:31) Sörkifli
  • Utolsó 20

Magyar Gasztroblogok

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Gasztroblog gyűjtemény

Magyar blogok

MagyarBlogok

Összes Recept

Legjobb receptes blogok

Címkék

alma (8) almás lepény (1) almás rétes (1) amerikai palacsinta (1) aranygaluska (1) aszalt gyümölcs (1) aszalt szilva (1) avokádó (1) avokádókrém (1) bab (5) babapiskóta (1) babfőzelék (1) babgulyás (1) bableves (1) babona (1) bacon (2) banán (3) barack (1) barack lekvár (1) bátya (1) bazsalikomos paradicsomleves (1) befőzés (1) beköszöntő (1) besamel (1) besamel mártás (1) betegségek (1) blog (1) bográcsos (1) bor (7) borélesztő (1) borkén (1) borkősav (1) borleves (1) bors (1) borsó (2) bor házilag (3) brassói aprópecsenye (1) brokkoli (5) brokkolifasírt (1) brokkolikrémleves (1) brownie (1) bud spencer (1) buggyantott tojás (1) burgonya (17) burgonyafőzelék (1) burgonyás lángos (1) burgundi marharagu (1) búzadara (1) cékla (1) chili (1) chilli (1) citrom (1) citromos (2) cookie (1) császármorzsa (1) cseresznye (2) cseresznyelekvár (1) cseresznyés sütemény (1) csikóstokány (1) csiperkegomba (1) csirke (7) csirkecomb (1) csirkemáj (1) csirkemell (1) csirkepörkölt (1) csoki (4) csokis (2) csokoládémártás (1) csontleves (1) cukkini (3) cukkini fasírt (1) cukor (1) cukormentes (1) curry (1) dagadó (1) darált hús (2) diéta (1) diétás szakács (1) dió (3) diólikőr (1) diópálinka (1) disznóvágás (1) dödölle (2) dzsem (1) ebéd (1) édes (2) édesség (5) egészség (1) egészséges (1) egyszerű (2) egytálétel (1) élesztő (1) életsztőmentes (1) élménybeszámoló (1) erdélyi rakott káposzta (1) étcsokoládé (2) fahéj (2) fahéjas almaszeletek (1) fahéjas szilvabor (1) fánk (1) farsangi fánk (1) fasírozott (1) fasírt (3) fejes káposzta (1) fejtett bab (1) fejtett bableves (1) felfújt (1) fodri (1) fokhagyma (12) fokhagymafesztivál (1) fokhagymakrémleves (1) fokhagymás spagetti (1) forralt bor (1) főzelék (6) francia hagymaleves (1) fűszerpaprika (2) galuska (4) gasztro (133) gasztronómia (131) goffry (1) gofri (1) goldenblog (1) gomba (7) gombakrémleves (1) gombás máj (1) gondolatok (3) grízes tészta (1) gulyás (3) gulyásleves (1) gundel palacsinta (1) gyerek (1) gyökér (1) gyömbér (3) gyors (11) gyorsétterem (1) gyümölcs (2) gyümölcsbor (1) gyümölcsleves (2) gyümölcsrizs (1) hagyma (8) hagymás bab (1) hagymás tört krumpli (2) hal (1) halászlé (1) hamburger (1) ham and eggs (1) harcsapaprikás (1) házibor (2) házi pálinka (1) hideg kecskeméti barackleves (1) hideg meggyleves (1) hortobágyi pásztorhús (1) hús (1) húsleves (1) húsvét (2) joghurtos (1) jókai bableves (1) kakaó (4) kakaós süti (1) kalocsa (3) kápia (1) kápia paprika (1) kapor (3) kaporleves (1) káposzta (3) kapros húsgombóc (1) kapros túrós csusza (1) karácsony (2) karfiol (2) käsespätzle (1) kávé (1) keksz (3) kék áfonya (1) kelbimbó (2) kelbimbósaláta (1) kelbimbó főzelék (1) kelt (1) kelt tészta (5) kenyérlángos (1) kevert (4) kezdet (1) kifli (1) kirándulás (1) kivi (1) kivis torta (1) kókusz (3) kókuszgolyó (1) kókuszliszt (1) kolbásszal töltött karaj (1) kolbász (5) kolbászos pogácsa (1) köménymag (1) körte (2) körtés pite (1) körtés rácsos pite (1) krémleves (2) krémsajt (1) krumpli (15) krumplifőzelék (1) kuglóf (2) kukorica (3) lángos (1) lapcsánka (1) lapocka (1) lasagne (1) lecsó (1) lecsós szelet (1) lekvár (1) lencse (2) lencsegulyás (1) lencseleves (1) lepény (1) leveles tészta (2) leveles tésztában sült alma (1) leves (6) levesbetét (1) levesgyöngy (1) lilhagyma (1) linzer (2) liszt (2) lucskos káposzta (1) lyoni máj (1) madártej (1) máglyarakás (1) magvas brokkolifasírt (1) magyar (2) máj (6) májgombóc (1) májgombócleves (1) majonéz (1) mák (2) makaróni (2) mákos guba (1) mákos guba vanília sodóval (1) mandula (1) mandulaliszt (1) marhahús (1) marhapörkölt (2) mascarpone (1) mazsola (2) mazsolabor (3) mazsolabor házilag (2) mediterrán csirkecomb (1) megelőzés (1) meggy (3) meggyes (1) meggyes mákos linzer (1) meggyleves (1) meggymártás (1) meggyszósz (1) meleg kelbimbósaláta (1) mexikói chilis bab (1) méz (2) milánói (1) milánói sertésborda (1) milánói spagetti (1) minestrone (1) mogyoró (1) mogyorókrém (1) mozzarella (1) muffin (2) mustár (1) múzeum (1) múzeumok éjszakája (1) nokedli (2) nőnap (1) Nutella (1) nutella (1) olajbogyó (2) olasz (3) olaszos paradicsomleves (2) olasz zöldségleves (1) olcsó (16) oldalas (1) orjaleves (1) ősz (1) osztrák (1) óvoda (1) pacal (1) pacalpörkölt (1) padlizsán (1) padlizsánkrém (1) palacsinta (5) paleo (1) paprika (2) paprikás krumpli (1) paprikás sertéscomb tarhonyával (1) paradicsom (12) paradicsomban sült ham and eggs (1) paradicsomleves (2) paradicsomos gombás kukoricás makaróni (1) paradicsomos húsgombóc (1) paradicsomos káposzta (1) paradicsomos makaróni (1) paradicsomos spagetti (1) paradicsomos tészta (1) paraj (3) parajos galuska (1) párolt rizs (1) penne (1) penne parasztosan (1) piac (1) piskóta (3) pite (1) pizza (1) pogácsa (1) póréhagyma (1) pörkölt (3) prósza (2) puding (2) pulyka (3) puncs szelet (1) raffaello (1) rákóczi túrós (1) rákóczi túrós kosárka (1) rakott (3) rakott tészta (2) rakott zöldbab (1) rántott hús (2) rántott karfiol (1) rántott sajt (1) recept (17) reggeli (2) répa (2) répás muffin (1) részeg (1) resztelt máj (1) rétes (1) réteslap (1) rétesliszt (1) rizottó (1) rizs (4) rizses hús (1) rozsliszt (1) sajt (6) sajtos galuska (2) sajtos sörkifli (1) saláta (4) sárgaborsó (1) sárgaborsó krémleves (1) sárgarépa (1) savanyú káposzta (3) sertés (4) sertéscomb (3) sertéscsont (1) sertésmáj (1) sertéspörkölt (2) (1) sodó (1) sonka (3) sonkás gombás rakott tészta (1) sonkás sajtos kukoricás tekercs (1) sörkifli (1) spagetti (4) spenót (4) spenótos palacsinta (1) spenótos penne (1) sült hagymakarika (1) sült oldalas (1) sütemény (4) sütés nélkül (2) süti (9) szakács (1) szalonna (1) szárnyasmáj (1) szavazás (2) szeged (3) szegfűszeg (1) székelykáposzta (1) szenteste (1) szerencse (1) szezámmag (2) szilva (3) szilvabor (2) szilvásgombóc (1) szilvás lepény (1) szilveszter (2) születésnap (1) tanács (1) tárcsán sütés (1) tarhonya (1) tartármártás (1) tej (5) tejbegríz (1) tejberizs (1) tejes pite (1) tejföl (12) tejfölös babfőzelék (1) tejfölös burgonyaleves (1) tejfölös gombás sertéshús (1) tejfölös krumplileves (1) tejfölös zöldbabfőzelék (1) tejmentes (1) tejszín (1) tejszínes currys csirkemell (1) tejszínes pulykaragu (1) tejszínes rakott tészta (1) tejszínes zellerkrémleves (1) tekercs (1) teljes kiőrlésű (1) terence hill (1) tészta (12) tésztasaláta (1) tippek (4) tiramisu (1) tirol (1) tócsni (1) tojás (10) tojásleves (1) tojásmentes (2) tojásos nokedli (1) tokány (1) tökfőzelék (1) töki pompos (1) tökmag (1) tökmaglenmag (1) töltöttcukkini (1) töltött dagadó (1) töltött káposzta (1) töltött paradicsom (1) torta (3) túró (3) túrógombóc vaníliamártással (1) tyúkhúsleves (1) uborkasaláta (1) újévi babona (1) újkrumpli (2) vagdalt (1) vaj (5) vajas piskóta (1) vajbab (1) vajbabfőzelék (1) valentin nap (1) változás (1) vaníliasodó (1) vaníliás karika (1) vargabéles (1) vega (3) vegetáriánus (3) vele sült burgonya (1) verseny (2) videó (1) virsli (2) waffel (1) zabliszt (3) zabpehely (1) zala (2) zalaegerszeg (1) zeller (2) zellerkrémleves (1) zöld (1) zöldbab (4) zöldbabfőzelék (1) zöldbableves (1) zöldborsó (4) zöldborsófőzelék (1) zöldség (2) zöldséges lasagne (1) zöldséges lepény (1) zöldséges rizs (2) zöld dió (1) zöld süti (1) zsemle (2) zsemlefelfújt (1) Címkefelhő

Feedek

2012.12.30. 18:05 Törpiri

Sárgaborsó-krémleves

Így az ünnepi nagy kajálások után már nem vágytam sem húsra, sem sütire, se semmilyen dinom dánomra.  Kímélő fogásom ezúttal egy finom sárgaborsó-krémleves volt, melyen végre felavathattam a karácsonyra kapott botmixert.

Szükségünk lesz:

-250 g sárgaborsóra

-3 darab burgonyára

- másfél deci tejszínre

-egy nagy fej vöröshagymára

-4 gerezd fokhagymára

-sóra, borsra

Kezdetként beáztatjuk a sárgaborsót több órára; a legegyszerűbb már előtte nap betenni a hűtőbe egy tál vízben. Kockákra vágjuk a burgonyát, a hagymát és a fokhagymát is felaprítjuk. A leszűrt sárgaborsót feltesszük annyi vízben főni ami két ujjnyira ellepi, majd hozzáadjuk a többi adalékot, sóval,borssal fűszerezzük. Ha megpuhult a krumpli és a borsó is, botmixerrel simára zúzzuk, majd hozzáöntjük a tejszínt. Míg összeforr, bacont pirítunk feltétnek. 

DSCF6218.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: gasztro gasztronómia sárgaborsó sárgaborsó krémleves


2012.12.27. 18:40 Fodri

Paradicsomos húsgombóc

Családunk számára mindenféle étel jöhet, amely valamilyen úton-módon tartalmaz paradicsomot. Hihetetlen mennyiségeket vagyunk képesek elpusztítani az efféle étkekből. Nem meglepő hát, hogy a paradicsomos húsgombócot a kedvenceink között tartjuk számon.

DSCN0646.JPG

Hozzávalók:

-Fél kg paradicsompüré

-2 fej vöröshagyma

-3 gerezd fokhagyma

-30 dkg rizs

-1,5 kg darált hús

-2 db tojás

-Liszt, zsiradék a rántáshoz

Annak rendje, és módja szerint készítünk egy egyszerű zsemleszínű rántást, melybe beleöntjük a paradicsompürét, és felöntjük vízzel. Beleteszünk 1 vöröshagymát tisztítva, egészben, esetleg zellert, és sózzuk, cukorral édesítjük.  „Olaszossá” varázsolhatjuk bazsalikom, oregánó, illetve rozmaring hozzáadásával. Szerény véleményem szerint ezekkel a fűszerekkel a legfinomabb. A rizst félpuhára pároljuk, a vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, megdinszteljük. A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a rizst, a dinsztelt hagymát, a tojásokat, majd sózzuk, borssal és majoránnával fűszerezzük. A töltelékünket vizezett kézzel gombócokká formáljuk, és a paradicsomos főzőlébe tesszük, lassú tűzön készre főzzük.

Köretként petrezselymes burgonyát adhatunk mellé, de önmagában, vagy épp friss kenyérrel is nagyon finom.

Jó étvágyat hozzá! 

Szólj hozzá!

Címkék: gasztro gasztronómia paradicsom paradicsomos húsgombóc


2012.12.26. 15:29 Törpiri

Aszalt szilvás pulykacomb

A karácsonyi menühöz hozzátartozik a pulyka valamilyen formában. Idén Fodri és én is aszalt szilvás pulykát készítettünk a családnak-  Ő Szegeden, én pedig itt Zalaegerszegen.

Szükségünk lesz egy kiló pulyka combhoz:

-          200 g aszalt szilva

-          valamilyen fűszerkeverék ízlés szerint (én szárnyas fűszerkeveréket használtam, de természetesen ízléstől függően variálhatjuk. a bolti keverékekkel nem lőhetünk mellé)

A filézett pulykacombokat a sütés előtti napon bepácoljuk: kis üregeket vágva a húsba helyezzük a szilvákat, majd mindkét oldalát alaposan befűszerezzük. Egy éjszakát pihen a hűtőben.

DSCF6208-horz.jpg

Másnap nagyobb méretű jénai edényt kizsírozunk, majd beletesszük a combokat. Kevés vizet öntünk alá, ezután lefedve, közepes hőfokon elkezdjük sütni. Időnként ellenőrizzük, néha megfordítjuk a húsokat. Mikor már puha (kb. egy óra alatt puhul készre, de függ a sütőnk teljesítményétől), fedő nélkül tovább sütjük, hogy szép pirosra piruljon. 

Burgonyapürével tálaljuk, melyet a következőképp készítünk:  a krumplit megtisztítjuk, kockákra vágva sós, babérleveles vízben megfőzzük. Ezután áttörjük, sóval, kevés borssal ízesítjük, valamint olvasztott vajat, és tejet adunk hozzá. Csomómentesre keverjük, és már kész is. Tejszínnel gazdagítva is nagyon finom.

DSCF6214.JPG

Jó étvágyat és kellemes ünnepeket kívánunk! :) 

Szólj hozzá!

Címkék: szilva burgonya karácsony pulyka


2012.12.25. 13:09 Fodri

Narancsos borleves mazsolával

Fényárban úsznak a kirakatok, a tereket árusok foglalják el, karácsonyi vásárok amerre a szem ellát, forralt bor illata lengi be a hideg levegőt…egy szóval itt a karácsonyi őrület. Ilyenkor nem csak a hangulat különleges, hanem az ételeknek is kicsit annak kell lenniük. Családunk karácsonyi ételkínálata egy kapros túrós csuszával kísért harcsapaprikással kezdődött, majd egy borlevessel folytatódik. De ne aggódjatok, van itt még a tarsolyban egy s más…

DSCN2033.JPG

Hozzávalók:

-2 üveg félédes, vagy édes fehérbor

-8 tojássárgája

-6 dl víz

-1 kis narancs leve

-Őrölt fahéj, pár szem szegfűszeg, pici citromlé

-8 evőkanál cukor

-Levesbetétnek mazsola

DSCN2037.JPG

A betétnek szánt mazsolát áztassuk be egy kevés borba. A tojásokat válasszuk szét, majd a sárgáját a cukorral keverjük habosra. Ezt követően öntsük egy lábosba a bort, a vizet, és fűszerezzük őrölt fahéjjal, szegfűszeggel, a narancs levével, valamint egy kevéske citromlével. Hevítsük forrásig, majd folytonos keverés mellett adjuk hozzá a cukros-tojásos masszát, és így főzzük tovább. Ha szükségesnek érezzük utánízesítünk, majd átszűrjük a borlevesünket. Ezután beleszórjuk a beáztatott mazsolákat is.

Tetejét díszíthetjük tejszínhabbal, valamint őrölt fahéjjal és kis tálkákba téve azonnal, frissen tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Szólj hozzá!

Címkék: gasztro bor gasztronómia borleves


2012.12.24. 20:52 Fodri

Harcsapaprikás kapros túrós csuszával

Nem is szaporítom túlságosan a szót, csupán minden kedves blog olvasónak nagyon kellemes ünnepeket kívánok, és remélem továbbra is megtiszteltek minket a figyelmetekkel! Mi szentestén mindig halat fogyasztunk, nincs ez másként ma sem. :)

DSCN2020.JPG

Hozzávalók:

-2 kg harcsa filézve

-2 fej vöröshagyma

-2 db tv paprika

-3 db paradicsom

-2 nagy pohár tejföl

-2dl tejszín

-Fél kg csuszatészta vagy kockatészta

-Fél kg túró

-Egy kevés szalonna

-Apróra vágott kapor

A halat befűszerezzük, nagyobbacska kockákra vágjuk, majd paprikás lisztbe mártva olajon hirtelen átpirítjuk. Ezután készítünk egy magyaros alapot: a vöröshagymát apróra vágjuk, zsiradékon megdinszteljük. Rádobjuk a paradicsom- illetve paprikadarabokat, valamint az áttört fokhagymát is. Lisztszórással sűrítjük, pár pillanatig pirítjuk. Ezután lehúzzuk a tűzről, meghintjük fűszerpaprikával, felengedjük egy kevés vízzel, és visszatesszük a gázra. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel fűszerezzük.  Beleöntjük a tejszínnel elkevert tejfölt, óvatosan a raguhoz keverjük a haldarabokat, és így főzzük készre a harcsapaprikást. Ha szükséges, utánízesítünk.

DSCN2026.JPG

Köretként kapros túrós csuszát kínálunk, melyet a következőképp készítünk el: a tésztát forrásban lévő, pár csepp olajat tartalmazó vízben megfőzzük, leszűrjük, és lecsepegtetjük. Kevés zsiradékot olvasztunk, rátesszük a tésztát, majd összekeverjük a túróval, az apróra vágott kaporral és a tejföllel. Sózzuk, kevés borssal fűszerezzük. „Pörcnek” füstölt szalonnát kockára vágunk, kiolvasztjuk a zsírját, tálalásnál pedig a csusza tetejére szórjuk. Rövid időre sütőbe téve még finomabbá tehetjük a kapros túrós csuszánkat.

Tálaláskor baloldalra halmozzuk a köretet, mellé merjük a harcsapaprikást, melyet díszíthetünk egy kevés tejföllel is.

Kellemes ünnepeket, és jó étvágyat kívánok hozzá!

6 komment

Címkék: gasztro szenteste gasztronómia harcsapaprikás kapros túrós csusza


süti beállítások módosítása