Törpiri kollegina nemrég ismét egy egyszerű, de annál nagyszerűbb sütivel kápráztatott el minket. Meglovagolva ezt a hullámot ezúttal én is az édesszájúaknak kedveznék. Hogy mit hoztam mára nektek? Egy olyan íncsiklandó kevert tésztát, mely a morzsafélék csoportjába tartozik, a népnyelv pedig sokszor kajzermarsnak, vagy épp smarninak nevezi. Esetleg hívjam császármorzsának? Na, ugye hogy így már mindenki tudja, mi a dörgés…
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 6 db tojás
- 20 dkg kristálycukor
- 8dl tej
- Citromhéj, mazsola, vaj, olaj
Első feladatunk, hogy elkészítsük a tésztánkat, ami a következőképp történik: A tojásokat kettéválasztjuk, a mazsolát átmossuk, vízbe áztatjuk. A tojások sárgáját a cukor 2/3-ával, majd egy kevés olvasztott vajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, és a tejet, citromhéjat reszelünk bele. Csomómentesre keverjük, és negyed órára hűtőbe tesszük. Amíg a masszánk pihen, a maradék cukorral felverjük a tojásfehérjét, és óvatosan, több lépésben hozzákeverjük a tésztánkhoz.
Most következhet a sütés. Magas peremű serpenyőben 1-2 dl olajat forrósítunk, majd beleöntjük a masszánkat. Fakanállal, vagy lapátkanállal való gyakori kevergetéssel addig sütjük, míg kezd morzsalékossá válni. Ekkor hozzákeverjük az előkészített mazsolát, és ezzel együtt készre sütjük.
Porcukorral meghintve, melegített gyümölcslekvárral -amit feldobhatunk egy kevéske rummal is- a tetején tálaljuk. Ám szervírozhatjuk gyümölcsíz helyett csokoládémártással, borsodóval, esetleg málnaszörppel is.
Jó étvágyat hozzá!
Ti mondtátok