Ennek az egyszerű desszertnek az elkészítése igazán nem nagy ördöngösség, a végeredmény mégis megér egy misét. Ha már mise: lemondott a pápa, ilyesfajta cselekedet pedig több, mint 600 éve nem történt. Zajlanak tehát az események a nagyvilágban is, csakúgy mint a konyhánkban. De miért foglalkoznánk a pápával, ha a másik oldalon egy szeletke máglyarakás kacsintgat felénk?
Hozzávalók:
-8 dl tej
-5 tojás
-30 dkg kristálycukor
-1 csomag vaníliás cukor
-8-10 db zsemle (készülhet kalácsból, vagy kifliből is)
-80 dkg alma
-4 cl rum
-30 dkg baracklekvár
-Reszelt citromhéj (vagy citromlé), őrölt fahéj, vaj, zsemlemorzsa
A tojásokat válasszuk szét, és a sárgákat a citromhéjjal, a vaníliás cukorral, illetve a kristálycukor felével keverjük szép habosra. Ha ezzel megvagyunk, öntsük hozzá a meglangyosított tejet, és jó alaposan keverjük össze.
A zsemléket vágjuk félbe, majd nagyobbacska kockákra. Ezután tegyük bele az ízesített tejbe, néhányszor keverjük meg óvatosan, és hagyjuk, hogy magába szívja a „folyadékot”.
Az almákat hámozzuk meg, csumázzuk ki, és szeleteljük fel. Egy kevéske vajon pároljuk meg őket, hintsük meg őrölt fahéjjal, és kristálycukorral.
A tepsinket kenjük ki vajjal, szórjuk meg zsemlemorzsával. Fektessük le a beáztatott zsemleszeletek felét, erre pedig rétegezzük a felszeletelt, párolt almát. Következik egy újabb réteg zsemle, melyet szépen elegyengetünk. A tetejét rummal kikevert baracklekvárral jó gazdagon locsoljuk meg, és kenjük el rajta egyenletesen.
A kis desszertünket, tegyük sütőbe, és közepes lángon 45 percig süssük. Ekkor vegyük ki a sütőből, pár pillanatig pihentessük. Ez alatt az idő alatt a fehérjéből kristálycukorral verjünk kemény habot, majd oszlassuk el a süti tetején. Habkártya segítségével mintázhatjuk is, ha kedvünk tartja. Helyezzük vissza a sütőbe további 10-15 percre, hogy a fehérje szépen megpiruljon.
Egy rövidke pihentetést követően vízbe mártott késsel már kockákra is vághatjuk, és azon melegében tálalhatjuk is! A tetejét megszórhatjuk porcukorral.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ti mondtátok