Sűrűn készítünk zöldséglevest, húslevest, vagy épp csontlevest. Ezek között nem túl sok különbség van, mégis eggyel több, vagy épp kevesebb hozzávalóval már merőben más étel lesz a végeredmény. No és nemcsak hogy sűrűn készítjük ezeket, de igazán szeretjük is őket. Egy ilyesfajta leves annál jobb, minél több zöldségből készül, és persze ha minél lassabban, minél tovább főzzük.
Hozzávalók:
-1 kg sertés húsos csont
-3 db sárgarépa
-3 db gyökér
-1 db zellergumó
-1 fej vöröshagyma
-2 gerezd fokhagyma
-1 csokor petrezselyemzöld
-Só, szemes bors, levesbetétnek főtt tészta (cérnametélt, csigatészta stb.)
A húsos csontokat öblítsük le, majd tegyük fel annyi vízben főni őket, amennyi ellepi. Pucoljuk meg a zöldségeket, és vágjuk őket nagyobb darabokra, vagy hagyhatjuk egészben is attól függően, hogy mely opció a szimpatikus.
Ha a lé felforrt, akkor szűrjük le a csontról, és jó alaposan öblítsük át a sertéscsontot. Ekkor tegyük bele ismét a lábosba, adjunk hozzá sót, valamint szemes borsot ízlés szerint, öntsük fel vízzel. Így főzzük kis lángon a készülő levest egy órán át, majd rakjuk bele a zöldségeket, a pucolt egész vöröshagymát, a fokhagymagerezdeket, és tépkedjük bele a petrezselymet is.
Lassan, gyöngyöző forralással készítsük a levest, egészen a zöldségek puhulásáig. Ekkor emeljük ki őket a csontlevesből, ugyanígy járjunk el a húsos csontokkal is. A levet szűrjük át, ha nagyon szükséges, akkor zsírtalaníthatjuk is.
Tésztával, vagy anélkül, egy forró, ízletes, melengető csontleves remek társunk lehet a közelgő hideg téli esték idején!
Jó étvágyat hozzá!
Ti mondtátok