A rizses hús egy végtelenül egyszerű étel, és talán nem kockáztatok nagyot azzal, ha azt mondom, hogy mindenki ismeri. Lényegében egy pörkölt van felturbózva rizzsel, és ennek az egy apró összetevőnek köszönhetően már egy teljesen másik egytálétel lesz a végeredmény. Mi ezúttal megpróbáltuk fokozni a fokozhatatlant, hiszen zöldborsó, és kolbász is került a fazékba…nyami!
Hozzávalók:
-1 kg sertéslapocka (vagy comb)
-2 fej vöröshagyma
-3 paradicsom
-2 paprika
-4 gerezd fokhagyma
-2 bögre rizs
-20 dkg zöldborsó
-20 dkg kolbász
-Fűszerpaprika, só, bors, őrölt kömény
A lapockát mossuk meg, majd kockázzuk fel. Hasonlóképp járjunk el a paprikával, és a paradicsommal is. A vöröshagymát vágjuk apróra, majd kevés zsiradékon dinszteljük meg. Dobjuk rá a paradicsomot, illetve a paprikát, és így pároljuk még lecsós állagú nem lesz. Ekkor húzzuk le az ételt a tűzről, hintsük meg ízlés szerint fűszerpaprikával, és egy kevés víz hozzáadásával keverjük össze a pörköltalapunkat. Szórjuk a lábosba a húst, és nagy lángon fehérítsük ki. Fűszerezzük a készülő pörköltet sóval, borssal, őrölt köménnyel, és áttört fokhagymával.
Fedő alatt, a húst saját levében párolva főzzük puhára. Ezután szórjuk bele a két bögre rizst, a zöldborsót, valamint az összedarabolt kolbászt. Öntsük fel az egytálételt 4 bögre forró vízzel, majd gyakori kevergetés mellett pároljuk. Mikor már alig van lé a tetején, zárjuk el a gázt, fedjük le a rizses húst, és hagyjuk, hogy kb. negyed óra alatt a rizs teljesen megpuhuljon, és magába szívja a megmaradt levet.
Ez az egytálétel savanyúsággal az igazi!
Jó étvágyat hozzá!
Ti mondtátok